Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

El CISNS inclou quatre noves vacunes en el calendari de vacunació comú

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

També s'han aprovat les normes de certificació dels equips PROA per assegurar la millora de la prescripció d'antibiòtics a hospitals i a Atenció Primària.

El Calendari de Vacunació Comú al Llarg de Tota la Vida indica les vacunes que s'han d'administrar a les persones residents a Espanya des del Sistema Nacional de Salut. Des del 2012 es publica cada any.

En primer lloc, s'estableix la recomanació de vacunar de forma sistemàtica a la població infantil contra la Malaltia Meningocòccica Invasiva (MMI) per serogrup B amb el vaccí 4CMenB, a causa de l'alta gravetat i les seqüeles d'aquesta malaltia, així com l'equitat de la mesura en la població. Aquests vaccins s'aniran incorporant abans del final de 2024 per als infants de 2, 4 i 12 mesos.

Així mateix, es manté la recomanació, aprovada el 2018, d'administrar dues dosis del vaccí 4CMenB a persones de grups de risc no vaccinats prèviament. A més, en aquests grups de població es recomana l'administració d'una dosi de record un any després de completar la vaccinació i, posteriorment, cada cinc anys.

En segon lloc, s'inclou també en el calendari la vacunació de la grip en la població infantil d'entre 6 i 59 mesos, una recomanació de l'OMS i de la Unió Europea.

El tercer vaccí que s'incorpora al calendari és el de l'Herpes Zòster (HZ) a majors de 65 anys i, a més, podrà captar-se progressivament cohorts d'entre 66 i 80 anys, començant per la població que fa 80 anys. L'HZ és una malaltia molt prevalent, amb una incidència més gran a partir dels 50 anys i en dones, que augmenta considerablement amb l'edat i amb presència d'immunodepressió i certes afeccions de risc.

S'amplia, en quart lloc, la vacunació contra el Virus del Papil·loma Humà (VPH) als homes. Així, es vacunarà en tenir 12 anys tant a les nines com als nins. La pauta de vaccinació de dues dosis serà aplicable amb un interval mínim de sis mesos.

Antibiòtics i PROA

Un altre dels aspectes principals de la reunió del CISNS ha estat l'aprovació de les normes de certificació dels equips PROA (Programa d'Optimització de l'Ús d'Antibiòtics), tant hospitalaris com comunitaris, que són equips multidisciplinaris que intervenen per millorar l'ús d'antibiòtics.

Les Normes de Certificació PROA aprovades, treballen en l'optimització de la prescripció d'antibiòtics per millorar el pronòstic dels pacients que els necessiten i, sobretot, minimitzar els efectes adversos.

Aquesta mesura respon al compromís amb la promoció d'un ús prudent dels antibiòtics, ja que la resistència als antibiòtics causa milers de morts cada any a Europa, i va ser declarada per l'OMS el 2020 com una de les deu principals amenaces de salut pública a la qual s'enfronta la humanitat.

[Font: Ministeri de Sanitat. 19/12/2022]

[Foto: CS Artà]