Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Es publica el Calendari de Vacunació Infantil 2023, que passa a anomenar-se "d'immunització" amb la inclusió d'un anticòs contra la bronquiolitis

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Comitè Assessor de Vacunes de l'Associació Espanyola de Pediatria (CAV-AEP) ha publicat a la seva web l'actualització corresponent a 2023 del calendari d'immunitzacions infantils recomanades per infants i adolescents que resideixen a Espanya. 

Per primer cop, el calendari ha canviat el terme "vacunacions" pel terme "immunitzacions", ja que no inclou només vaccins. El 2023 s'ha incorporat un anticòs monoclonal, conegut com a nirsevimab, com a mesura preventiva per fer front a la malaltia pel virus respiratori sincític (VRS), que causa la bronquiolitis. L'ús de nirsevimab es recomana en lactants menors de sis mesos i fins als dos anys en els grups de risc.

Els tractaments amb anticossos monoclonals no són el mateix que les vacunes. Els anticossos monoclonals són medicaments que s'administren per via parenteral i que transfereixen directament anticossos "artificials" contra un virus per ajudar a combatre les infeccions. Les vacunes, en canvi, funcionen activant el sistema immunitari perquè desenvolupi defenses, entre les quals s'inclouen la producció d'anticossos naturals.

D'altra banda, enguany l'AEP celebra la inclusió de tres nous vaccins en la cartera bàsica del Sistema Nacional de Salut: la del meningococ B pels menors de dos anys, la del virus del papil·loma humà (VPH) en homes d'11 o 12 anys, i la de la grip pels nadons de sis a 59 mesos.

Finalment, el CAV-AEP sol·licita, un any més, noves formes de finançament dels vaccins no inclosos en el calendari gratuït per tal de permetre la seva adquisició a les famílies, així com la creació d'un Comitè Nacional d'Immunització en el que participin, a més dels tècnics de Salut Pública del Ministeri i de les comunitats autònomes, les societats científiques i els pacients, com recomana l'Organització Mundial de la Salut.

[Font: Associació Espanyola de Pediatria. 10/01/2023]

[Foto: Govern de les Illes Balears]