Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Mesuradors als centres de salut per determinar si una infecció és vírica o bacteriana

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La metgessa de família Elena Muñoz explica, en una intervenció al programa Els Dematins d'IB3, com funcionen els mesuradors per determinar si una infecció és vírica o bacteriana. L'objectiu és disminuir el risc de resistències als antibiòtics.

Elena Muñoz afirma que la decisió de prescriure antibiòtics per a una infecció aguda del tracte respiratori a les consultes d'atenció primària, sovint es basa en símptomes clínics que tenen baixa sensibilitat i especificitat, a més d'una elevada variabilitat. Això fa que sigui difícil diferenciar entre els diagnòstics etiològics d’aquesta mena d’infeccions sense proves addicionals. 

Com funcionen els mesuradors

La proteïna C reactiva (PCR) amb sang capil·lar és un reactant de fase aguda que indica lesió tissular sense discriminar entre infecció, traumatisme o inflamació, però que en el context clínic adequat pot utilitzar-se com a marcador d’infecció, ajudant al metge de família o pediatre en el maneig de la infecció respiratòria aguda.

Encara que la proteïna C reactiva no ajuda a discernir entre etiologia viral i bacteriana, té l’avantatge que els seus valors extrems ajuden a discriminar entre infeccions lleus i greus. La seva utilització a l’Atenció Primària ha permès una reducció significativa de la prescripció d’antibiòtics, comparat amb l’atenció habitual basada només en símptomes. Aquesta reducció en la prescripció s’aconsegueix sense comprometre la seguretat del pacient i sense mostrar un augment de les hospitalitzacions ni de la mortalitat.

L’objectiu és la desprescripció d’antibiòtics, evitant les resistències a aquests fàrmacs, que actualment és un greu problema de salut. Donar un antibiòtic quan no fa falta ocasiona un perjudici al pacient i a la comunitat.

L’estratègia de prescripció diferida, per altra banda, s’ha mostrat útil, ja que disminueix la presa d’antibiòtics fins al 50%. Es tracta de prescriure un antibiòtic, posar-lo a la targeta del pacient, amb les instruccions de prendre’l només si no millora en dos o tres dies.

Accedeix aquí a la intervenció a Els Dematins d'IB3 de la Dra. Elena Muñoz.

[Font: IBAMFIC. 10/01/2023

[Foto: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]