Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El COPIB rebutja la banalització del patiment de les persones que pateixen una crisi vital i recorda que el suïcidi no és un joc

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB) vol expressar el seu rebuig davant de qualsevol comportament o acció col·lectiva i individual que banalitzi el patiment de les persones que passen per una crisi vital i han pensat o estan pensant a llevar-se la vida, així com el de totes aquelles persones que han perdut a algú per aquest motiu.

Des del COPIB recorden que les morts per suïcidi continuen sent un repte universal, que de cap manera poden relacionar-se amb un joc. Només a Espanya, el 2021 varen morir 4.003 persones (89 a les Balears) a causa d'aquest fenomen complex, multicausal i multidimensional. Es calcula que cada una d'aquestes morts deixa una xarxa de fins a 135 persones afectades que pateixen un dolor intens per la pèrdua d'un familiar o amic.

El COPIB està implicat, des de fa anys, en la desestigmatització i en la prevenció del suïcidi, així com en la conscienciació, sensibilització i visibilització d'aquest greu problema de salut pública. En aquest sentit, considera que tothom té una responsabilitat com a agents de canvi en aquesta situació. Les persones que pateixen una crisi vital han de poder expressar-ho obertament, demanar ajuda i acudir a un professional sense por a sentir el rebuig social. Per la seva part, les persones que coneixen a algú que ho està passant malament han d'acostar-s'hi i oferir la seva ajuda, des del respecte i la comprensió.

Actuar, escoltar de forma empàtica, sense prejudicis ni menyspreu, donar confiança i un espai per verbalitzar i validar les seves emocions pot salvar vides. Parlar de suïcidi continua sent la millor manera de prevenir-lo.

Llista de recursos

  • 112, professional de la psicologia d'emergències 24 hores.
  • 024, línia d'atenció estatal a la conducta suïcida.
  • 971 46 11 12, telèfon de l'esperança de Balears.
  • AFASIB, Associació de referència a Balears per als supervivents del suïcidi. 657 716 340.
  • Ángeles de Azul y Verde, quan la persona afectada pertany a les forces de seguretat, Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..
  • En situació d'emergència es pot acudir a les Unitats d'Atenció Específica dels hospitals de referència de les Balears.

[Font: COPIB. 09/01/2023]

[Foto: Ryan Melaugh / Depression / CC BY 2.0]