Categories: Estudis i projectes, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

PREDIMED-Plus, un dels estudis de més impacte per a 2023 segons «Nature Medicine»

Les llenties són un ingredient bàsic de la dieta mediterrània

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El grup de recerca NUCOX, de la Universitat de les Illes Balears (UIB), participa en aquest assaig clínic sobre l’impacte de la dieta mediterrània en la salut.

L’estudi PREDIMED-Plus, en el qual participa el grup de recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX), ha estat seleccionat per la revista científica Nature Medicine com un dels 11 assaigs clínics més importants de l’any 2023 per a la comunitat científica internacional.

Els assaigs seleccionats per Nature Medicine es fan a diverses parts del món i la majoria intenten aclarir el paper que tenen determinats fàrmacs per al tractament de diverses patologies, com la malaltia de Parkinson o l’Alzheimer. D’altres tracten la detecció primerenca del càncer de coll uterí en dones vacunades contra el virus del papil·loma humà o l’efectivitat de vacunes contra la COVID-19 en pacients afectats pel virus de la immunodeficiència humana. Entre els assaigs que destaca la revista, només l’estudi PREDIMED-Plus fa referència a avaluar la importància de l’estil de vida sobre la prevenció de la malaltia.

PREDIMED-Plus és un assaig clínic multicèntric i aleatoritzat de prevenció primària de malalties cardiovasculars basat en una intervenció amb dieta mediterrània que es fa a Espanya amb la participació de més de 6.800 homes i dones de 55 a 75 anys amb sobrepès o obesitat i síndrome metabòlica.

A les Illes Balears hi participen investigadors de l'IdISBa, la UIB, de l’Hospital Universitari Son Llàtzer, de l’Hospital Universitari Son Espases, de l’Hospital de Manacor i d’Atenció Primària de Mallorca, dirigits pel doctor Josep Antoni Tur Marí, catedràtic de Fisiologia de la UIB i investigador principal del NUCOX.

El projecte, impulsat des de l’àrea del CIBEROBN, de l’Institut de Salut Carlos III, vol determinar els efectes d’una intervenció intensiva de pèrdua de pes basada en una dieta mediterrània hipocalòrica tradicional, la promoció de l’activitat física i el suport conductual sobre l’aparició de nous esdeveniments de malaltia cardiovascular i la mortalitat. A més, l’estudi vol donar llum sobre la importància de perdre pes a llarg termini (mitjançant una dieta hipocalòrica i exercici físic) sobre la incidència de l’obesitat, la diabetis, alguns tipus de càncer, la demència d’orígens diferents i moltes altres malalties associades a l’obesitat i a la síndrome metabòlica, així com l’efecte potencial que pot tenir sobre la qualitat o l’esperança de vida i els mecanismes implicats.

[Font: Universitat de les Illes Balears. 20/02/2023

[Foto: Universitat de les Illes Balears]