Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Es redueix gairebé a la meitat la taxa d'infeccions de VIH no diagnosticades a Espanya

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El percentatge de persones que desconeix que té aquest virus ha caigut del 13% al 7,5% en els darrers quatre anys. El percentatge de persones amb VIH que coneixen el seu diagnòstic ha avançat fins al 92,5%, amb l'objectiu d'arribar al 95% el 2030.

El Ministeri de Sanitat ha compartit les darreres estimacions fetes sobre el nombre de persones que coneixen el seu diagnòstic de VIH a Espanya. L'estudi, efectuat en col·laboració amb l'Institut de Salut Carlos III, calcula que la xifra de persones amb VIH no diagnosticades s'ha reduït gairebé a la meitat (-42,3%) en els darrers quatre anys: del 13% al 7,5%. Aquesta evolució situa la taxa de persones diagnosticades de VIH en el 92,5% i posiciona a Espanya en el camí per aconseguir l'objectiu del 95% fixat per a l'Agenda 2030 de l'Organització de Nacions Unides (ONU).

Segons les darreres dades publicades per l'Institut de Salut Carlos III, en coordinació amb el Ministeri de Sanitat, el 92,5% de les persones que viu amb el VIH a Espanya coneixeria el seu diagnòstic d'infecció, el 96,6% rep tractament antiretroviral i el 90,4% té la càrrega viral suprimida.

La disminució de la fracció no diagnosticada és la dada que presenta una evolució més gran en aquest informe. Actualment, es calcula aquesta taxa en el 7,5% en el període 2021-2022, davant del 13% calculat en el període 2017-2019.

L'ONU en matèria de sida (ONUSIDA) va establir com a objectiu per posar fi a la infecció pel VIH com a problema de salut pública que, l'any 2020, el 90% de les persones amb infecció pel VIH estiguessin diagnosticades. D'elles, el 90% han de rebre tractament antiretroviral i, d'aquestes, el 90% ha de tenir la càrrega viral suprimida. Aquest objectiu, denominat 90-90-90, s'amplia fins al 95-95-95 per a l'any 2030, com a part de l'objectiu 3 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

La importància del diagnòstic precoç

La infecció per VIH no presenta símptomes fins a les seves fases finals, de forma que una persona pot haver contret la infecció i desconèixer-ho. Diagnosticar de forma precoç la infecció per VIH és de vital importància perquè una persona pugui rebre tractament antiretroviral de forma primerenca, millorant així la seva qualitat de vida i contribuint a tallar la cadena de transmissió. La realització de la prova de VIH és la millor manera de reduir la fracció no diagnosticada.

Documentació d'interès

Consulta aquí l'Informe elaborat pel Centre Nacional d'Epidemiologia de l'Institut de Salut Carlos III 

Accedeix aquí a la infografia amb el continu d'atenció del VIH per al període 2021-2022.

[Font: Ministeri de Sanitat. 26/05/2023]

[Foto: Focal Foto / HIV-Impfstoff / CC BY-NC 2.0]