Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Institucions sanitàries

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes aproven l'actualització de l'Estratègia de l'Ictus

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

S'actualitza el document de 2009 per aconseguir una millor prevenció, atenció i rehabilitació de l'ictus, basades en l'excel·lència clínica i en condicions d'igualtat en tot el territori. L'ictus continua sent un problema de salut pública arreu del món, associat a una elevada mortalitat i discapacitat si no es tracta adequadament. S'aborda la complexitat de la malaltia cerebrovascular des d'una perspectiva integral de l'atenció, interdisciplinària, coordinada i centrada en la persona.

Aquest document és fruit de la feina que, juntament amb el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, han realitzat les societats científiques i les associacions de pacients.

El 2013 es va efectuar una primera avaluació i el 2021 la segona, posant de manifest que s'han aconseguit una bona part dels objectius marcats, entre els quals destaca la reducció significativa de la mortalitat per ictus a Espanya, l'augment de l'autonomia dels supervivents, així com la disminució en la variabilitat en els resultats en les diferents comunitats autònomes.

Unes 120.000 persones pateixen un ictus i al voltant de 25.000 moren cada any a Espanya a causa d'un ictus. A més, és una malaltia que comporta un gran patiment i un impacte en totes les esferes de la vida. Es calcula que una de cada sis persones patirà un ictus en algun moment de la seva vida. L'ictus és la primera causa de discapacitat a Europa i una de les principals causes de mort. Pot donar-se en qualsevol edat. De fet, en els darrers anys s'ha incrementat la seva incidència en un 25% en edats compreses entre els 20 i els 64 anys, si bé és més freqüent a partir dels 65.

Tot això ha conduït a la publicació de plans d'actuació internacionals integrals, entre els quals destaca el Pla Europeu d'Acció per a l'Ictus 2018-2030 i el Pla d'Acció de l'Organització Mundial de l'Ictus per a una assistència sanitària de qualitat. Ambdós plans incideixen en dos aspectes fonamentals: l'ictus es pot prevenir i tractar de manera efectiva.

Prevenció

En qualsevol cas, aquesta malaltia es pot prevenir en un 80-90% dels casos, actuant sobre els estils de vida i factors de risc modificables. A més, s'han desenvolupat mètodes de diagnòstic i tractaments molt efectius, basats en l'evidència científica que milloren, de manera molt significativa, el pronòstic de les persones amb ictus.

Per això es necessita una actuació ràpida i especialitzada a càrrec d'equips interdisciplinaris, coordinats per Neurologia, així com una adequada organització assistencial i assignació de recursos.

Els tractaments de neurorehabilitació i l'atenció de les necessitats en la vida després de l'ictus són també essencials per a disminuir la discapacitat funcional i millorar la qualitat de vida de les persones amb ictus.

L'Estratègia integra les directrius de l'OMS i s'alinea amb els principals objectius i recomanacions recollits en el Pla d'Acció Europeu per a l'Ictus 2018-2030. També procura la participació de les persones afectades i les seves famílies en la presa de decisions i en l'autocura i aborda la importància de l'acompanyament i el suport en totes les fases per aconseguir la màxima autonomia i qualitat de vida.

Finalment, l'Estratègia encara la necessitat d'una coordinació adequada entre els nombrosos professionals implicats i una continuïtat en l'atenció.

[Font: Ministeri de Sanitat. 10/04/2024]

[Foto: Conselleria de Famílies i Afers Socials]