Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Salut reforça la vacunació infantil contra el pneumococ amb una vacuna més completa

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Balears ja ha començat a subministrar als nadons la vacuna conjugada de 20 serotips, que proporciona una protecció major davant el pneumococ. La Direcció General de Salut Pública ha adquirit per a l’any que ve 40.000 dosis, amb un pressupost d’1.960.000 euros.

Balears millora, des del mes d'abril, el calendari vacunal infantil amb la inclusió de la vacuna conjugada de 20 serotips contra el pneumococ. Fins ara, i des de l'any 2016, s'immunitzava els nadons contra 13 serotips en tres dosis. A partir d'aquest mes d'abril, i després de l'autorització de l'Agència Europea del Medicament de l'ús de la vacuna antipneumocòccica polisacàrida conjugada de 20 serotips, les Balears seran la primera comunitat autònoma a incloure aquesta vacuna reforçada al calendari vacunal infantil.

La vacuna incorporada al calendari vacunal infantil podrà assolir una protecció fins a quatre vegades més gran que la vacuna anterior de 13 serotips, tot tenint en compte els serotips circulants. La immunització del nou fàrmac als nadons es farà en quatre dosis: als 2, 4 i 6 mesos, amb un reforç al cap d'11 mesos.

Aquesta vacuna reforçada de 20 serotips estava inclosa en el calendari de la població adulta en una dosi única des del mes d'octubre passat. La vacunació contra el pneumococ en adults està indicada per a persones entre 65 i 75 anys i persones amb factors de risc de patir malaltia pneumocòccica invasiva: trasplantats, malalts de càncer, persones immunodeprimides, amb immunodeficiències, malalties cardiovasculars o respiratòries o persones institucionalitzades en residències geriàtriques.

La Direcció General de Salut Pública ha adquirit, per al període comprès entre el 31 de març del 2024 i el 30 de març del 2025, 40.000 dosis, amb una inversió d'1.961.000 euros. D'aquestes, la previsió és que se n'administrin 25.500 a la població infantil, que sol assolir una cobertura vacunal del 90%.

La pneumònia pneumocòccica i la malaltia pneumocòccica invasora (MPI) suposen un problema de salut important associat, sobretot, a l'existència de factors de risc i també relacionat amb l'edat. A Espanya, els últims anys, la xarxa nacional de vigilància epidemiològica (RENAVE) en recull entre 3.000 i 4.000 casos anuals i afecta principalment els nens menors de cinc anys i les persones de més edat.

La vacunació és una eina fonamental per prevenir la malaltia invasora per pneumococ i, per aquest motiu, el 2016 es va incloure la vacuna al calendari infantil. En el cas de les persones de més edat, la vacuna ja s'administrava a persones de grups de risc i, el 2018, la Comissió de Salut Pública va aprovar la vacunació universal a 65 anys.

[Font: Conselleria de Salut. 11/04/2024]

[Foto: Conselleria de Salut]