Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

S'ha celebrat la V Jornada Mundial per a la Prevenció de les Úlceres per Pressió

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Hospital Universitari Son Espases va acollir el divendres, 18 de novembre de 2016, la V Jornada Mundial per a la Prevenció de les Úlceres per Pressió (UPP), una edició que va comptar amb l'assistència de pacients afectats per aquest problema de salut amb la intenció d'entendre la necessitat de prevenir i eradicar les UPP.

Les UPP són lesions que es produeixen a la pell i als teixits que hi ha davall provocades per la pressió d'una superfície dura que està en contacte amb una part del cos. Popularment es coneixen com nafres i apareixen quan una persona està en la mateixa postura sobre una superfície dura durant períodes de temps llargs.

La Jornada, que va ser inaugurada pel director d'infermeria de Son Espases, Luis Mariano López, i per la presidenta de la Jornada, M. Concepción Rodríguez, va comptar amb l'assistència de devers tres-centes persones, entre professionals, pacients i estudiants. També es va poder seguir per reproducció en temps real des de Menorca, Eivissa i Formentera.

Enguany, aquesta trobada mundial ha centrat la temàtica en el diàleg amb els pacients sobre la necessitat de prevenir les UPP, ja que poden tenir greus conseqüències. Les recomanacions que se'ls fan per prevenir-les consisteixen en l'avaluació del risc de patir-ne per mitjà de l'escala de Braden, les cures de la pell, la gestió del problema en termes d'activitat, exercici i sistemes de protecció local, l'estat nutricional, la formació i l'educació sanitàries i l'elaboració del pla de cures.

La consellera de Salut del Govern de les Illes Balears, Patricia Gómez, va cloure la Jornada destacant la importància d'evitar les UPP i de no considerar-les un procés secundari, poc rellevant o inevitable. Gómez va anunciar que la Conselleria de Salut desenvoluparà un pla estratègic per abordar i tractar les úlceres cròniques i per pressió. A més, es va reiterar el compromís de la Conselleria amb la seguretat dels pacients i amb totes les mesures per promoure la humanització de les cures.

Aquests són alguns dels ponents que van intervenir en la Jornada: José Javier Soldevilla, director del Grup Nacional per a l'Estudi i l'Assessorament en Úlceres per Pressió i Ferides Cròniques (GNEAUPP), amb una ponència sobre el dret de prevenció de les UPP; Joan Carles March, director de l'Escola Andalusa de Salut Pública, que va parlar sobre la importància dels pacients en el procés de prevenció; Matías Bosch, president de la Plataforma Representativa Estatal de Persones amb Discapacitat Física (PREDIF) i pacient amb UPP, i el Dr. Pablo García, editor del web, que va presentar una ponència sobre les UPP en els infants, un tema que sol passar desapercebut.

Més informació a l'Agenda d'Infosalut.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 18/11/2016]

[Foto: IB-Salut]