Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Salut Pública llança una campanya informativa per conscienciar sobre els efectes nocius del sol

Tipografia
 • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
 • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Direcció General de Salut Pública i Participació, conjuntament amb el Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears i l’Associació Espanyola Contra el Càncer, ha elaborat una campanya informativa destinada a la prevenció del càncer de pell.

La campanya, amb el lema “Gaudeix del sol”, està emmarcada en les línies del Codi europeu contra el càncer i està dirigida tant a la població illenca com als turistes que ens visiten aquests mesos d’estiu.

Es distribuiran 3.000 cartells informatius en català, castellà, anglès i alemany, a les piscines públiques, a les platges, a les zones d'esbarjo a l’aire lliure i als centres de salut. També es difondrà a través de les xarxes socials.

La campanya reprodueix a través de dibuixos animats els consells més importants per protegir-se del sol, com són no prendre el sol de 12 a 17 hores; utilitzar protector solar en la pell; beure aigua durant l’exposició, protegir-se amb ulleres, capell i camiseta; parar esment especialment a les persones grans, als infants, a les embarassades, o si es pren algun medicament, així com recordar que encara que s’estigui dins l’aigua el sol afecta la pell.

L'Organització Mundial de la Salut estima que entre el 50 i el 90 % dels càncers de pell són causats per la radiació ultraviolada, és a dir, la nostra pell durant els mesos d’estiu és molt vulnerable a l’exposició solar.

A les Illes Balears cada any es diagnostiquen devers 100 casos de melanoma. Les taxes de mortalitat del melanoma són de 0,6 casos per cada 100 mil dones i d’1,3 casos per cada 100 mil homes.

Exposició solar

El nostre cos necessita rebre el sol per sintetitzar la vitamina D, important per a multitud de funcions en el nostre organisme però, tot i això, exposicions superiors a 10 minuts poden suposar importants conseqüències.

Una exposició prolongada disminueix la capacitat del cutis per retenir aigua, redueix l’elasticitat i fermesa de la pell i accelera el procés d’envelliment; una exposició continuada pot ocasionar cremades, edemes i eritemes, però el risc més greu que correm en estar exposats excessivament al sol és el de tenir càncer de pell.

A més, els efectes negatius de l’exposició prolongada al sol són acumulatius, per la qual cosa una protecció adequada és fonamental per evitar danys sobre la salut.

Consells

La majoria dels efectes adversos de l’exposició al sol es poden evitar seguint uns consells senzills:

 1. Evitar exposar-se al sol en les hores centrals del dia (de 12.00 a 17.00 hores), així com les exposicions prolongades o fer-hi la migdiada.
 2. Disminuir les parts del cos exposades directament al sol. Les peces lleugeres, les camises de punt espès i els calçons llargs bloquejaran la major part de la radiació solar. Es recomana cobrir el cap amb capells o gorres.
 3. El sol pot danyar també els ulls, per la qual cosa és recomanable utilitzar ulleres de sol homologades que filtrin, almenys, el 90 % de la radiació ultraviolada.
 4. Usar productes de protecció solar amb un factor elevat i adequat a l’edat, al tipus de pell i a la zona del cos.
 5. Aplicar-se el fotoprotector almenys mitja hora abans de l’exposició solar i renovar l’aplicació cada dues hores.
 6. Anar alerta en les exposicions sobre i a l’aigua, ja que la radiació pot penetrar fins a un metre en l’aigua clara.
 7. La gent gran, les dones embarassades i els menors de 3 anys són molt sensibles a les sobreexposicions al sol en aquesta època de l’any; per tant, és important protegir-los especialment.
 8. Hidratar-se la pell després de l’exposició solar i beure molta d’aigua per compensar la deshidratació.
 9. Si es pren medicació, cal comprovar que no augmenta la sensibilitat cutània a la radiació ultraviolada. Convé consultar el metge o farmacèutic.

[Font: Conselleria de Salut. 08/07/2017]

[Foto: Conselleria de Salut]