Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Son Espases organitza tallers per mostrar a la població com s’ha d’actuar davant d'una aturada cardiorespiratòria

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Amb motiu del Dia Europeu de Conscienciació de l’Aturada Cardíaca, l’Hospital Universitari Son Espases va organitzar uns tallers de reanimació cardiopulmonar per mostrar a la població com s’ha d’actuar davant d'una aturada cardiorrespiratòria. Aquestes activitats de sensibilització i de formació van ser organitzades pels professionals de la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital i per l'Àrea de Docència Mèdica.

En els tallers, que van tenir lloc a l’entrada de Consultes Externes, es van donar instruccions i recomanacions utilitzant maniquins per mostrar com obrir les vies aèries, fer una reanimació cardiopulmonar o fins i tot emprar un desfibril·lador automàtic extern. D’aquesta manera es pretenia donar a conèixer a la població l’anomenada cadena de supervivència, en la qual tant els ciutadans com els sanitaris participen conjuntament en les actuacions per intentar recuperar una persona que ha patit una aturada cardíaca.

Convé recordar que una aturada cardiorrespiratòria és el cessament brusc de les funcions vitals, de la respiració i del batec del cor. Tanmateix, moltes aturades poden ser reversibles si s’actua de manera precoç per mitjà de la reanimació cardiopulmonar (RCP) o l’ús d’un desfibril·lador automàtic extern. L’RCP pretén recuperar les funcions vitals amb una combinació de compressions toràciques, ventilació assistida i, si fos necessari, desfibril·lació.

Està demostrat que, en un cas d’aturada cardiorrespiratòria, si alguna de les persones presents inicia la reanimació cardiopulmonar abans que arribin els serveis d’emergència hi ha més probabilitats que la víctima sobrevisqui —ja que el temps és fonamental en la recuperació del batec del cor— i que pateixi menys seqüeles.

[Font: Hospital Universitari Son Espases. 16/10/2017]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]