Categories: COVID-19, Recursos humans, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

COVID-19: Se contractaran 150 professionals a atenció primària i la Direcció General de Salut Pública

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha anunciat la contractació de 150 professionals d’atenció primària per fer el seguiment dels casos de COVID-19 i el reforç de la Direcció General de Salut Pública i Participació.

En la fase actual i les següents els professionals dels centres de salut seran crucials per fer un diagnòstic precoç dels possibles contagiats i per detectar i controlar els contactes de les persones que donin positiu per coronavirus. 

La consellera Patricia Gómez ha anunciat la contractació per part d’atenció primària d’un total de 150 professionals que faran l’estudi de contactes estrets dels pacients positius de coronavirus que es detectin a les proves que des de l’11 de maig es fan als centres de salut.

Concretament, són 105 infermeres i 45 tècnics auxiliars d’infermeria els que faran el rastreig de contactes coordinats per la central de COVID-19, ubicada a la unitat bàsica del Molinar. Actualment, s’ha començat a formar els equips i l’objectiu és que en cada centre de salut on es fa la prova de determinació PCR hi pugui haver, com a mínim, una infermera i un tècnic auxiliar d’infermeria que facin la tasca de rastrejador.

La consellera ha indicat que també s’ha fet una labor important en matèria d’humanització. Tots els hospitals de les Illes han desenvolupat protocols per a l’alleujament de símptomes i l’acompanyament i comiat en situació de darrers dies de pacients amb coronavirus. Així mateix, s’han posat en marxa mesures per alleugerir la situació de les persones ingressades, afavorint-ne la comunicació amb els familiars gràcies a les noves tecnologies i facilitant-los l’accés a Internet.

S’ha fet un esforç en l’accessibilitat als medicaments. Per evitar que els pacients haguessin de tramitar la renovació a les consultes de medicina de família, s’ha autoritzat la renovació automàtica dels tractaments farmacològics per un període de dos mesos. En la mateixa línia, per evitar que les persones s’haguessin de desplaçar a l’hospital per accedir als medicaments de farmàcia hospitalària s’ha permès que una persona autoritzada els pogués recollir en nom del pacient o bé, si ningú no ho podia fer, els han duit els medicaments directament a ca seva.

Control de l’epidèmia

De manera general, s’ha incrementat la capacitat per dur a terme proves diagnòstiques i ja se n’han fet més de 81.000.

S’han fet proves massives a col·lectius específics seguint criteris epidemiològics i clínics. Així, s’han cribrat totes les residències de gent gran i de discapacitats. En total, devers 10.000 persones entre usuaris i professionals.

Igualment, es troba ja molt avançat el cribratge dels 18.000 professionals del Servei de Salut.

Gràcies a la tasca d’atenció primària, les Illes Balears han participat en l’estudi de prevalença del Ministeri de Sanitat, el resultat del qual indica que el 2,4 % dels ciutadans han estat en contacte amb el virus.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 20/05/2020]

[Foto: Infosalut / Personal sanitari / CC BY-NC-SA 4.0]

Què en diu la premsa
*22/12/2020 menorca.info - Cerca de 150 enfermeras de Balears reciben formación para vacunar contra la covid.
*21/05/2020 noticiasmallorca.es - Anuncian la contratación de 150 profesionales en Atención Primaria para realizar el seguimiento de casos de COVID-19.