Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

31 de març, Dia Mundial contra el Càncer de Còlon

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer de Còlon, l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC), juntament amb la Conselleria de Salut, a través de la Direcció General de Salut Pública i Participació, ha organitzat una taula rodona en el Club Diario de Mallorca que, amb el títol “Es pot prevenir el càncer de còlon”, pretén conscienciar la població sobre la importància de la prevenció i del diagnòstic precoç del càncer colorectal.

Sobre el càncer de còlon

A Espanya, el càncer colorectal (CCR) és el tumor maligne més freqüent quan es tenen en compte ambdós sexes, i el segon tant en homes com en dones després del de pròstata i el càncer de mama, respectivament. És la sisena causa de mort a Espanya i la segona causa de mort per càncer (REDECAN 2016).

Segons dades del Registre de Càncer de Mallorca, en el període 2009-2012 es van diagnosticar cada any 518 casos de càncer de còlon i recte (295 en homes i 223 en dones) i van morir 232 persones (135 homes i 97 dones).

No obstant això, el CCR és un dels pocs càncers amb possibilitat de detecció precoç. Hi ha prou evidència científica sobre l’eficàcia del cribratge de CCR en termes de reducció de taxes d’incidència i mortalitat.

En aquest sentit, fer el cribratge poblacional de càncer colorectal és una recomanació del Consell de la Unió Europea que es recull en el Codi europeu contra el càncer, també una de les prioritats de l’Estratègia de càncer i, per tant, inclòs en la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut, que estableix que la població objectiu són els homes i les dones amb edats compreses entre 50 i 69 anys, a qui s’ha d’oferir la prova de cribratge de sang oculta en la femta amb un interval entre exploracions de 2 anys.

Sobre el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte de les Illes Balears

El 2015, la Conselleria de Salut, a través de la Direcció General de Salut Pública i Participació, va engegar el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte, que es du a terme de manera conjunta amb el Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut i amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears.

Està dirigit a la població d’entre 50 i 69 anys i té com a objectiu principal prevenir i reduir els casos de mortalitat per aquest tipus de càncer. Consisteix en la realització d’una prova senzilla cada dos anys per detectar petites quantitats de sang en les deposicions, que no són visibles a simple vista.

Està en fase d’expansió i actualment es presta en el sector de Tramuntana, l’Àrea de Menorca i la d’Eivissa i Formentera.

Trobareu més informació a: http://infocolon.caib.es

Pautes per prevenir el càncer colorectal

  • Consumir fruita i verdura i aliments que proporcionen fibra, com ara els cereals integrals.
  • Reduir el consum de greixos saturats i substituir-los per greixos insaturats.
  • Evitar el consum de tabac i la ingesta excessiva d’alcohol.
  • Fer qualsevol activitat física de manera constant i evitar el sedentarisme.
  • Mantenir-se en el pes adequat.
  • Bona hidratació, beure de 2 a 3 litres d’aigua al dia.

Podeu consultar el Programa d'activitats que es duran a terme a les Illes Balears amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer de Còlon.

Per altra banda, el proper divendres 7 d'abril, l'Hospital Comarcal d'Inca acull la III Jornada d'Actualització sobre Càncer de Còlon, amb la participació de la Direcció General de Salut Pública, amb el títol "Càncer de Còlon, la prevenció funciona" i en la qual participaran especialistes de les Illes Balears i de l'Hospital Clínic de Barcelona.

Més informació a l'Agenda d'Infosalut.

[Font: Conselleria de Salut. Direcció General de Salut Pública i Participació. 23/03/2017 - 30/03/2017]

[Foto: Conselleria de Salut]

Notícies relacionades a Infosalut
*05/04/2017 - El Laboratori d'Anàlisis Clíniques de Son Espases participa en el Programa de Cribratge de Càncer de Còlon.

*04/04/2017 noticiasmallorca.es - AECC muestra su apoyo al programa de prevención secundaria del cáncer de colon en desarrollo en Baleares.
*03/04/2017 portaldetuciudad.com - Se puede prevenir el cáncer de colon.
*02/04/2017 arabalears.cat - A les Illes Balears moren prop de 194 persones per càncer de còlon cada any.
*01/04/2017 Diario de Mallorca - La detección precoz del cáncer de colon, parada por falta de digestólogos.
*30/03/2017 diariodeibiza.es - Campaña contra el cáncer de colon en los centros médicos de las Pitiusas.