Categoria: Salut ambiental

Salut i Medi Ambient animen els ajuntaments costaners a adherir-se a la xarxa de platges sense fum

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les conselleries de Salut i de Medi Ambient han animat els ajuntaments costaners de les Illes Balears a adherir-se de manera voluntària a la xarxa de platges sense fum, iniciativa que té per objecte promoure els entorns i els hàbits saludables, i sensibilitzar la població sobre la importància de no deixar residus en els espais naturals.

La consellera de Salut, Patricia Gómez, i el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, van assistir a la reunió que van mantenir els representants de les direccions generals de Salut Pública i Participació, i d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus amb la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears per donar a conèixer aquesta iniciativa als ajuntaments costaners.

Gómez va recordar que el tabac és la causa directa de nombroses patologies com el càncer de pulmó, la malaltia pulmonar obstructiva crònica o malalties cardiovasculars, i és un agreujant d’altres malalties. Per això, va elogiar la creació de la xarxa de platges sense fum i va animar els ajuntaments a adherir-s’hi: “L’objectiu és incrementar els espais lliures de fum i que la gent sigui conscient de la importància d’abandonar un hàbit perjudicial i d’adoptar un estil de vida saludable”, va destacar. A més, va recordar que aquesta mesura evitarà el perill que suposen les llosques per als infants petits que juguen en l’arena, els quals se les poden empassar accidentalment. 

Així mateix, la consellera va recalcar que la iniciativa, que es posa en marxa de manera pilot, és voluntària: “Els ajuntaments poden decidir quina part del litoral s’adhereix a la xarxa: poden ser platges senceres o trams de platja, que seran llocs on no es podrà fumar”, va indicar. Després, hauran de vetllar perquè en aquests indrets no es fumi, si bé la policia local no podrà sancionar els fumadors, ja que no infringeixen cap normativa. “La idea és conscienciar la població en positiu, apel·lant a la responsabilitat i al respecte i no a les normes o sancions”, va assenyalar Gómez.

Des de Medi Ambient van destacar la repercussió positiva que la xarxa de platges sense fum pot tenir en l’entorn natural ja que les llosques són el residu més abundant de les escombraries marines, fins i tot per davant dels plàstics, i només en cal una per contaminar 8 litres d’aigua.

A més, van recordar que substàncies que componen els cigarrets, com ara el quitrà, el plom, el mercuri, l’amoníac, la nicotina o l’arsènic, entre moltes altres, queden atrapades en el filtre, que no és biodegradable i que es pot torbar fins a 10 anys a descompondre’s. D’aquesta manera contaminen l’arena a través de la cendra polvoritzada i transportada per l’aire, l’aigua i les mateixes espècies marines. Cal recordar que s’han trobat llosques en els estómacs d’aus i tortugues.

Així mateix, es van referir a l’article 22 de la Llei de residus i sòls contaminats, que parla sobre les mesures de prevenció, reutilització i disminució de la condició de perillositat dels residus, i les administracions de les Illes Balears, en l’àmbit de les competències pròpies i a l’efecte d’assolir un major grau de prevenció en la generació dels residus han d’adoptar, entre d’altres, la mesura següent: incorporar en les ordenances municipals mesures de prevenció i minimització de l’abandonament de residus a la costa, com ara les llosques de tabac, els envasos, objectes oxidats i altres d’ús habitual a les platges.

A més dels motius de salut i mediambientals, els promotors de la xarxa de platges sense fum destaquen motius relacionats amb la convivència en la gestió de les platges. En aquest sentit, han recordat que les platges brutes generen malestar en les famílies, sobretot si hi van amb infants, que des del punt de vista turístic cada vegada es valoren més les platges sense fum com a reclam d’un turisme familiar i que la brutor genera més despeses en neteja.

Sol·licitud formal, pàgina web i material gràfic

Aquesta mesura, que ja està en marxa a Galícia i a Múrcia, anirà acompanyada d’un material informatiu i gràfic que es posarà a l’abast dels ajuntaments per tal que puguin donar a conèixer la iniciativa a la població. Així mateix, s’ha previst una pàgina web en la qual s’indicaran les platges adherides perquè la ciutadania sàpiga quines són.

Els ajuntaments que s’hi vulguin adherir han de fer la sol·licitud a la Direcció General de Salut Pública i Participació i les platges han de complir determinats requisits, com ara ser platges d’arena, d’accés fàcil i delimitació senzilla.

[Font: Conselleria de Salut. 23/04/2019]

[Fotos: Barn Images / CC0 1.0 Universal  - Conselleria de Salut]

Què en diu la premsa
*24/04/2019 periodicodeibiza.es - Salut y la FELIB buscan promover la creación de playas sin humo.
*23/04/2019 ultimahora.es - El Govern y ayuntamientos crearán una red de playas sin humo en Baleares.
*13/04/2019 diariodemallorca.es - Salud propondrá a los ayuntamientos crear playas donde se prohíba fumar.

</p

Notícies relacionades a Infosalut
*23/08/2019 - La xarxa de 'Platges sense Fum' incorpora quatre nous espais.