Categoria: Salut ambiental

Aprovada la primera Llei de residus de les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Parlament de les Illes Balears va aprovar la Llei de residus i sòls contaminats, amb la finalitat d’assegurar el manteniment del medi ambient i la sostenibilitat en un territori tan fràgil com són les Illes Balears.

La Llei de residus oferirà a tots els actors (cadenes de distribució d’aliments, entre d’altres) implicats, dos anys per a adaptar-s’hi.

La nova norma regula tota la problemàtica de la gestió de residus. La reducció dels plàstics és un dels objectius principals. Així, a partir de 2021, no es podran comercialitzar bosses de plàstic d’un sol ús i només se’n permetran de compostables en establiments de venda a granel; les anelles de llaunes i botelles de begudes només podran ser biodegradables; les safates per a aliments, els tassons, els coberts, les canyetes per a begudes, els bastonets de les orelles, els bastonets per a caramels i els plats de plàstic d’un sol ús només es podran comercialitzar si són compostables.

A més, els cosmètics i dentífrics no podran contenir microplàstics o nanoplàstics; s’hauran de comercialitzar les versions reutilitzables d’encenedors, cartutxos i tòners d’impressora i fotocopiadora; les càpsules d’un sol ús de cafè, infusions, brous i altres utilitzades en cafeteres s’hauran de fabricar amb materials compostables o bé hauran de ser fàcilment reciclables. En tot cas, estaran sotmeses a responsabilitat ampliada del productor. També es prenen mesures per reduir el malbaratament alimentari amb l’objectiu que el 2030 aquest en comporti la meitat que el 2020.

En la línia de prevenció de generació de residus, es promourà la instal·lació de fonts d’aigua potable o el subministrament en envasos reutilitzables i no es podran distribuir begudes en envasos d’un sol ús a les institucions públiques.

En els esdeveniments públics que comptin amb suport de les administracions públiques, s’hauran d’implantar alternatives a la venda i la distribució de begudes envasades i de tassons d’un sol ús.

Així mateíx, es marquen objectius clar en materia de reciclatge i reutilització.

Cal subratllar que, en tot cas, s’aplicaran mètodes que assegurin que es compleix un dels principis fonamentals de la Llei: “qui més contamina, més paga”.

Una vegada entri en vigor la normativa, quedarà prohibida la importació de residus a plantes públiques de les Illes Balears. A més, no es podrà incinerar ni abocar cap tipus de residus sense que abans no hi hagi hagut un pretractament.

[Font: Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca. 29/01/2019 - BOIB núm. 23. 21/02/2019]

[Foto: Infosalut / Dona passejant per la platja / CC BY-NC-SA 4.0]

Aprovada la primera Llei de residus de les Illes Balears https://t.co/p5vFmvnsZN @goib @IBConsum @CMAAPIB pic.twitter.com/YkVvM4fYOr

— Infosalut (@infosalut) 15 de febrer de 2019

Què en diu la premsa
*
29/01/2019 gentedigital.es - El Parlament debate este martes seis leyes, entre ellas la Ley de Residuos y la del Colegio Profesional de Docentes.