Categories: Beques, Institucions sanitàries

La Dra. Marta Vilà González rep la beca «Stop Fuga de Cerebros» per la seva recerca sobre fibrosi quística

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La consellera de Salut ha lliurat la beca d’investigació «Stop Fuga de Cerebros» a la investigadora de l’IdISBa Marta Vilà, dotada amb 60.000 euros, pel seu projecte de recerca sobre la fibrosi quística, una malaltia degenerativa que afecta principalment els pulmons i el sistema digestiu i que pateixen unes 2.500 persones a Espanya.

La doctora Vilà, investigadora postdoctoral del Grup de Teràpia Cel·lular i Enginyeria Tissular (TERCIT) de l’IdISBa i de l’Institut Universitari d’Investigació en Ciències de la Salut (UNICS) de la Universitat de les Illes Balears, treballa en l’estudi d’un tipus de cèl·lula del sistema respiratori descobert recentment, els ionòcits, que podrien tenir una influència en el desenvolupament de la fibrosi quística.

“Els ionocits es caracteritzen per tenir un gran nombre de canals d'ions, inclòs el canal CFTR, que és la proteïna que es troba mutada en la fibrosi quística. Per això, existeix la hipòtesi que aquestes cèl·lules poden tenir un paper clau en la fisiopatologia d'aquesta malaltia i podrien ser una potencial diana terapèutica”, explica la doctora.

Es tracta de la segona beca d’aquest tipus a les Balears, després de la que es va convocar el 2019 i que es va concedir a la investigadora Alejandra Alba, per donar-li suport en la seva línia de recerca dirigida a la detecció precoç de la sèpsia.

La beca «Stop Fuga de Cerebros» té com a principal objectiu retenir el talent científic i patrocinar els joves investigadors que facin recerca bàsica o translacional a les Balears.

El programa «Stop Fuga de Cerebros» forma part d’un projecte de Roche Farma que va començar el 2017 amb l’objectiu de retenir els millors investigadors i afavorir el desenvolupament de la seva feina en l’àmbit proper, per així desenvolupar una xarxa que, mitjançant la labor científica, acabi generant un impacte positiu en els pacients i la societat.

Aquestes beques, que s’han concedit a la immensa majoria de les comunitats autònomes, les gestionen els respectius organismes de salut que s’han sumat al projecte a través de la tramitació d’un conveni de col·laboració entre Roche Farma i l’entitat designada per cada organisme.

[Font: IdISBa. 07/03/2024]

[Foto: IdISBa]