Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Bona resposta de l’Hospital Psiquiàtric davant la pandèmia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El gerent de l’Hospital Psiquiàtric, Josep Pomar, ha destacat la bona resposta del centre davant la pandèmia de la COVID-19.

Això ha estat gràcies a l’elaboració d’un pla de contingència que ha definit les actuacions i els circuits que s’han de seguir, a la formació específica dels professionals en relació amb la malaltia i amb l’ús d’equips de protecció, i gràcies també als controls que s’han duit a terme per detectar de manera molt precoç els possibles contagis.

Durant una compareixença parlamentària, Pomar ha explicat que amb l’inici de la pandèmia es va elaborar un pla de contingència per a l’Hospital Psiquiàtric, el qual defineix com a població diana tots els pacients crònics amb trastorn mental greu o discapacitat intel·lectual amb diagnòstic probable o confirmat de SARS-CoV-2 , alhora que estableix circuits que s’han de seguir per ingressar-los o traslladar-los.

Quant als recursos per fer front a la COVID-19, d’acord amb el pla, l’hospital disposa d’una capacitat de 12 places per a usuaris positius i 15 places més per a sospitosos de contagi que han de romandre en aïllament individual. Fins ara, aquestes instal·lacions han acollit 37 usuaris positius procedents de la unitat de llarga estada o de diverses residències i 14 persones aïllades per sospita. No s’ha registrat cap èxitus.

Pel que fa a la detecció de casos i en relació amb el personal propi, els cribratges que s’han fet als 305 treballadors i les proves que s’han duit a terme davant una sospita han confirmat, des de juliol a l’octubre, un total de 16 positius, 6 dels quals no tenien relació directa amb pacients.

Atenció diferenciada

Ateses les característiques particulars dels usuaris i les seves necessitats, l’hospital ha adoptat mesures diferencials. Entre d’altres, s’ha fet un seguiment més exhaustiu dels possibles contagis entre professionals i pacients; s’ha fet un esforç per preservar la mobilitat i la llibertat dels interns i el manteniment d’algunes activitats, com per exemple les passejades, i s’ha garantit una major disponibilitat d’equips de protecció.

Els pacients han rebut cartes i videotrucades de les seves famílies, a les quals el personal de l'hospital ha informat també cada dia per telèfon de la situació del familiar ingressat.

A més, les UVAC varen fer el seguiment i les PCR dels pacients procedents de residències durant l’ingrés a la unitat.

Formació dels professionals

Pomar ha remarcat la bona tasca que han fet els professionals, els quals varen rebre prèviament formació teoricopràctica en la posada i retirada d’equips de protecció individual, i per usar-los es varen seguir les recomanacions del Ministeri de Sanitat.

Així, va comptar amb una infermera amb experiència tant en les unitats d’hospitalització COVID de l’Hospital Universitari Son Espases com en salut mental, la qual va assegurar el funcionament correcte dels circuits i protocols establerts a la unitat. Així mateix, es va incorporar la figura de l’observador-mirall per garantir que el professional es posàs i tragués correctament l’equip de protecció individual. Igualment, el metge internista va participar en les reunions i sessions clíniques organitzades per l’equip mèdic de l’Hospital General i va comptar amb el suport i la col·laboració del Servei de Medicina Interna de Son Espases i els equips COVID i de cures pal·liatives de l’Hospital General.

L’Hospital Psiquiàtric ha creat un comitè hospitalari interdisciplinari per, entre altres coses, vetllar pel compliment del pla de contingència; dur a terme el seguiment de la situació de l'hospital i estar al dia de les recomanacions vigents, a més d’assegurar-ne la implementació correcta.

Inversions per valor de prop de 5 milions d’euros

El total invertit en el Psiquiàtric en el període 2016–2020, entre obres i manteniment, és de quasi 5 milions d’euros; 3,6 milions dels quals s’han dedicat a millorar les infraestructures i un poc més d’un milió d’euros a manteniment.

Entre les obres més destacables hi ha la de la reforma integral de la unitat Lluerna —unitat d’estada mitjana—, on actualment hi ha deu pacients ingressats. La reforma integral de l’edifici permetrà crear una unitat de patologia dual amb 14 llits d’hospitalització —ubicats a la primera planta— i 20 places a l’hospital de dia (ambulatori). Aquesta unitat atendrà pacients amb malalties mentals i addiccions. El pressupost d’aquesta reforma integral és de 2.038.269 €.

També es du a terme la reforma integral de la unitat Alfàbia, de llarga estada, que disposarà de 13 places per a pacients amb trastorn de la personalitat. El pressupost d’aquesta reforma integral és d’1.554.465 €.

Quant a l’adaptació de l’edifici del psicogeriàtric, necessitava una adequació i millora general, a més de la climatització de la primera planta (hospitalització), que té aproximadament 500 m². Aquest edifici disposarà d’una unitat de demència i trastorns de la conducta. El pressupost de les obres és de 486.933 €.

Inici de l’activitat a la UPRA

El director gerent, Josep Pomar, ha anunciat que ha començat la seva activitat a la Unitat de Problemes Relacionats amb l’Alcohol (URPA) i, ja es tractaran els primers pacients.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 07/10/2020]

[Foto: Infosalut / Hospital Psiquiàtric de Palma / CC BY-NC-SA 4.0]

Què en diu la premsa
*08/10/2020 diariodemallorca.es - El Psiquiátrico solo ha tenido 14 usuarios y 16 de los 305 trabajadores con coronavirus.

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19