Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Document d'actuacions de resposta coordinada enfront de la pandèmia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han acordat en el ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, el document Actuacions de resposta coordinada pel control de la transmisió de COVID-19

Es tracta d'un marc de criteris comuns per a la interpretació dels indicadors epidemiològics, acordat dins l’àmbit tècnic per totes les comunitats autònomes, permentent a cadascuna d'elles avaluar el risc, establir un nivell d'alerta i adoptar mesures proporcionals, adaptables a la situació i al context de cada territori.

Indicadors de transmissió

  • S'inclouen indicadors de transmissió (incidències, positivitat i traçabilitat), d'utilització dels serveis sanitaris (ocupació hospitalària i d'UCI) i indicadors complementaris que ajuden a avaluar el risc.
  • En els indicadors s'estableixen llindars, fonamentats en l'evidència científica, en l'experiència acumulada per les administracions sanitàries, etc., per a determinar si el risc és baix, mitjà, alt o molt alt, que s'aniran ajustant a mesura que es disposi de major evidència científica a nivell nacional i internacional.

Quatre nivells d'alerta

  • La interpretació d'aquests indicadors es farà sempre en el seu conjunt, implicant que la combinació del resultat dels indicadors posicionarà a cada territori en un nivell d'alerta, de l'1 al 4.
  • Això significa que es recomana incrementar el nivell d'alerta quan la situació estigui prou consolidada, però per a disminuir-ho, serà necessari que els indicadors romanguin en un nivell de risc menor durant almenys 14 dies.

Actuacions de resposta

  • Finalment, el document proposa actuacions a instaurar en cada unitat territorial que hagi estat avaluada en els nivells d'alerta de l'1 al 3. Els de nivell d'alerta 4, a més de les actuacions recollides en el nivell 3, s'estableixen mesures excepcionals, que podran requerir l'activació del mecanisme previst per als estats d'alarma, excepció i lloc.
  • Les comunitats autònomes decidiran quan i quines mesures s'apliquen. Així mateix vigilaran amb especial atenció els indicadors del seu territori.

El document d'actuacions és un desenvolupament tècnic del Pla de Resposta Primerenca en un escenari de control de la pandèmia per COVID-19.

Actuacions de resposta coordinada pel control de la transmisió de COVID-19. Actualitzat a 22 d'octubre de 2020.

[Font: Ministeri de Sanitat. 22/10/2020]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Notícies relacionades

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19