Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

COVID-19: Salut prorroga les mesures generals adoptades a les Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut i Consum ha dictat una nova resolució que prorroga les mesures generals adoptades per a totes les Illes Balears per tal de frenar la propagació de la COVID-19 i flexibilitza les limitacions establertes en les residències per a la gent gran, de manera que es permeten les visites tot i que hi hagi casos positius sempre que es compleixin determinades condicions de seguretat.

Així ho ha explicat la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, en la roda de premsa que ha ofert juntament amb el portaveu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses de les Illes Balears, Javier Arranz, i durant la qual ha destacat que les mesures adoptades fins ara han estat efectives, ja que la situació mostra una evolució favorable tot i que s’ha de continuar fent feina per frenar els contagis.

D’acord amb les dades del dia 18 que recull la resolució, la incidència acumulada (IA) en catorze dies (per prova de diagnòstic d’infecció activa) en el conjunt de les illes se situa en 239 casos per 100.000 habitants, mentre que en set dies és de 112 i la taxa de positivitat en catorze dies és del 5,8 %, mentre que en set dies és del 5,4 %. Així, i malgrat la millora evident observada des del mes d’agost, tant la incidència com la taxa de positivitat encara se situen marcadament per sobre dels llindars que l’European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) estableix per definir un territori en situació de risc (60 casos per 100.000 habitants en 14 dies i una taxa del 3 %).

La situació epidemiològica continua diferint entre les illes. El dia 18 de novembre, la més afectada era Mallorca, amb una IA14 de 247 casos per 100.000 habitants i una taxa de positivitat de 6,2 %. La seguia Eivissa, amb una IA14 de 216 i una taxa de positivitat del 5,4 %. Menorca i Formentera presenten indicadors més favorables, amb unes IA14 de 108 i 49 casos per 100.000 habitants i taxes de positivitat del 3,4 % i 3,9 %, respectivament.

Aquestes dades epidemiològiques evidencien l’eficiència de les mesures de contenció aplicades fins a aquesta data, ja que han permès alentir el creixement de la corba de contagis, després del rebrot que es va iniciar la segona setmana d’octubre, i sembla que aplicar-les permet que la corba de contagis reprengui la via descendent.

Per aquest motiu s’ha considerat oportú dictar una altra resolució de la consellera de Salut i Consum per la qual es prorroguen la resolució de 23 d’octubre de 2020 i les mesures que estableix amb caràcter temporal el Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19.

Així mateix, es considera oportú introduir en la resolució una modificació puntual en el règim de visites als usuaris de residències de gent gran, que es permeten en els centres on hi hagi presència de contagis o sospitosos de COVID-19 i que hagin completat una implementació correcta d’un pla de contingència que garanteixi que la residència té una sectorització adequada i aprovada per l'autoritat sanitària, que es compleixin totes les mesures de seguretat específiques dictades per l'autoritat sanitària i que es garanteixi que les visites disposen d’un accés i una sortida independents i sense cap contacte amb les unitats o sectors en què hi ha un brot instaurat.

[Fonts: Conselleria de Salut i Consum. 20/11/2020 - BOIB. 198. 21/11/2020

[Foto: Infosalut / Gent passejant pel carrer / CC BY-NC-SA 4.0

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19