Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

COVID-19: Els professionals sanitaris de les UCI aplaudeixen la ciutadania responsable

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els professionals sanitaris que treballen a primera línia de lluita contra la COVID-19 alerten de la relaxació social davant la malaltia i aplaudeixen tota la ciutadania responsable que evita cada dia que hi hagi més persones que hagin de passar per les seves UCI.

El Govern de les Illes Balears ha llançat una campanya comunicativa per insistir en la conscienciació de la població sobre el perill de la relaxació social durant les properes festes de Nadal. A l’espot de la campanya es recull el testimoni de sis persones, totes personal sanitari de les Illes Balears, que salven a diari malalts de COVID-19. Salvar el Nadal o salvar vides?. Aquesta és la pregunta que es fa a la campanya.

El missatge que transmeten els sanitaris és clar: “Les conseqüències d’ajuntar-nos aquestes festes al voltant d’una taula poden ser greus. Hem de fer balança i valorar què val més la pena: si perdre’s un dinar o un sopar o perdre algú que estimam a una unitat de cures intensives”. Na Xima Delgado, una infermera que duu quasi 20 anys treballant a l’UCI; na Teresa Janer, metgessa també a l’UCI, i en Mateu Vadell, auxiliar d’infermeria que treballa també a cures intensives, descriuen en primera persona com és treballar cada dia on es passen els pitjors moments de la malaltia. N’Aranzazu Pellicer, tècnica de laboratori; en Carlos Muntaner, zelador, i n’Andreu Mascaró, infermer del SAMU 061, expliquen a la ciutadania els efectes devastadors que té la COVID-19 en molts de malalts, ja siguin grans o joves, als quals han d’atendre en situacions que moltes vegades arriben al col·lapse.

“Hi ha molts més nadals que vides” o “hi haurà gent que ho passarà molt malament, i d’altra que no arribarà a l’any que ve” són algunes de les afirmacions dels sanitaris, que asseguren que si enguany fem un esforç i respectam les mesures, podrem celebrar més festes junts, i que no celebrar el Nadal d’enguany pot assegurar que sí que el celebrarem l’any vinent.

El vídeo acaba amb la imatge del personal sanitari aplaudint tots aquells que sí que compleixen les mesures recomanades per les autoritats sanitàries, pel seu esforç i sacrifici no només durant aquestes festes de Nadal, sinó durant tot l’any.

La campanya comunicativa del Govern de les Illes Balears, que inclou aquest vídeo, insercions a premsa i també falques de ràdio, segueix l’estratègia marcada des de l’inici de la pandèmia per continuar demanant responsabilitat i prudència davant la COVID-19, i fer-ho a través de testimonis reals i no d’actors, que són els qui tenen contacte directe amb la malaltia i poden explicar el seu testimoni en primera persona.

“Les autoritats han de tractar la gent com a adults que són. Tothom està molt cansat d’aquesta pandèmia i tothom ha fet molts d’esforços. En els darrers dies hem demanat més encara a moltes famílies que tenen empreses petites o que són treballadors d’aquestes. I molta gent haurà de passar el Nadal en solitud. Això és molt dur. Tenim l’obligació d’explicar-los per què prenem mesures tan dures: per salvar vides, les de tots”, ha detallat el director general de Comunicació del Govern, Álvaro Gil. Les darreres dades a les Illes Balears són molt preocupants; han passat en tan sols dues setmanes de ser les segones millors de l’Estat a ser les pitjors. No podem deixar de treballar per aturar la propagació del virus. Durant les properes setmanes, i mesos, tot i l’esperada arribada de la vacunació contra la COVID-19, s’han de continuar prenent mesures de seguretat i distanciament social, a més de seguir la regla de les tres emes (metres de distància, mascareta i mans netes) i de mantenir els espais ventilats.

Així mateix, la ciutadania té a les Illes Balears la possibilitat de veure de manera clara i comprensible el nivell de gravetat que viu a temps real la seva illa i les restriccions de protecció establertes per cuidar-nos.

Pots davallar l’espot en aquest enllaç.

[Font: Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat. 17/12/2020]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19