Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

COVID-19: Dispositiu de control sanitari en els ports i aeroports de les Illes

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

S'ha presentat el dispositiu de control sanitari en els ports i aeroports als passatgers que arribin d’altres comunitats autònomes amb una incidència acumulada superior a 150 casos de COVID-19 per cada 100.000 habitants.

El Govern assumeix el desplegament d’aquest dispositiu després d’haver assolit el compromís de l’Estat per reforçar els controls sanitaris en els ports i aeroports de les Illes Balears com a mesura de la contenció de la COVID-19.

Tots els passatgers amb destinació final a les Illes Balears procedents de Ceuta, Melilla o una comunitat autònoma espanyola amb una incidència acumulada de la COVID-19 durant catorze dies superior a 150 casos per cada 100.000 habitants, a partir del 20 de desembre hauran d’emplenar un formulari de control sanitari que hauran de presentar al punt d’entrada a les Illes Balears.

El formulari està disponible a la web www.ibsalut.es/viatjar-a-balears i, una vegada omplert, generarà un codi QR, que s’ha de presentar en el control sanitari. Aquest formulari inclou les dades del passatger, la informació sanitària i el motiu del viatge.

Per determinar quines són aquestes comunitats autònomes, es prendran com a referència les dades oficials que publica periòdicament el Ministeri de Sanitat. Aquesta relació de comunitats autònomes es revisarà cada quinze dies i es publicarà a la pàgina web del Govern.

La normativa s’articula mitjançant un decret de la presidenta i una resolució de la consellera de Salut i Consum i distingeix tres grups de passatgers: passatgers amb motiu no justificat, visitants que arriben a les Illes Balears per un motiu justificat i residents. Els passatgers amb motiu no justificat que no presentin una prova PCR o TMA negativa al control sanitari s’exposen a una multa de fins a 3.000 €, i a més, hauran de fer-se un test d’antígens a l’aeroport.

Pel que fa als passatgers que arriben amb un motiu justificat hauran d’omplir el formulari de control sanitari explicant els motius del viatge i presentar una PCR amb resultat negatiu feta en les 72 hores prèvies a la seva arribada, una cita per fer-se la prova a l’arribada a la covid express o sotmetre-se’n a una prova d’antígens en arribar a l’aeroport o al port. Si no ho fan així, hauran de sotmetre a una quarantena de 10 dies.

Cribratges poblacionals

L’estratègia de cribatges poblacionals que està fent el Govern per tal de frenar la propagació del virus. Ha avançat que la propera setmana començaran cribatges amb tests d’antígens al municipi d’Inca, de dilluns 21 a dia 28, inclosos els festius. Armengol ha remarcat que aquestes proves massives es fan “sempre que ho recomanin els experts sanitaris” i “només en aquells municipis, pobles o barriades que compleixin els criteris tècnics que garanteixin l’efectivitat d’aquests tests”, és a dir, en poblacions que tenguin una incidència molt elevada del virus, amb una capacitat reproductiva elevada i no s’hagin pogut detectar brots de contagis. “És l’estratègia que hem seguit en municipis com sa Pobla i serà l’estratègia que seguirem en endavant”, ha recordat.

Vacunació

El Govern ja té preparada tota l’estratègia i el dispositiu per a la campanya de vacunació de la COVID-19. Balears rebrà 120.000 dosis assignades de la vacuna elaborada per Pfizer. El Govern s’ha preparat per rebre les dosis amb la compra de quinze ultracongeladors per conservar la vacuna a la temperatura requerida i de quinze congeladors més, i ja es disposa de tot el material informatiu per als sanitaris que l’hauran d’administrar.

[Font: Presidència de Govern. 18/12/2020

[Foto: Presidencia de Govern] 

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19