Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Gestió de la investigació

EL Servei de Cirurgia de l'Hospital Mateu Orfila ha publicat 5 cinc artícles en el 2020

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Tres importants revistes científiques s’han fet ressò al llarg de 2020 de fins a cinc publicacions signades —íntegrament o en qualitat de col·laboradors— per membres del Servei de Cirurgia General i Aparell Digestiu de l’Hospital Mateu Orfila.

Es tracta de dos casos clínics publicats en la revista Annals of Mediterranean Surgery i de tres estudis de caràcter internacional editats en Journal of Clinic Oncology i en British Journal of Surgery, en els quals han participat professionals del Servei, dirigit pel doctor Fernando Alcaide.

Aquestes publicacions científiques en revistes de prestigi evidencien la integració de la recerca amb la pràctica clínica diària a l’Hospital Mateu Orfila i suposen un reconeixement a la feina dels professionals del Servei de Cirurgia General.

De periodicitat semestral, Annals of Mediterranean Surgery és la publicació oficial de la Societat Balear de Cirurgia des de 2018. En el volum 3 recull dos casos clínics reportats pel Servei de Cirurgia General: el primer relata un cas d’obstrucció intestinal i hèrnia interna després d’un bypass gàstric laparoscòpic, una complicació postoperatòria tardana que es pot presentar en la cirurgia bariàtrica; el segon aborda el cas clínic d’un pacient que va haver de ser intervingut d’urgència perquè presentava una perforació gàstrica intratoràcica, una de les complicacions més temudes després de la cirurgia antireflux.

En l’àmbit internacional, els professionals del Servei de Cirurgia General han format part de tres estudis multicèntrics, en els quals han participat hospitals d’arreu del món. El primer, publicat en Journal of Clinic Oncology —revista d’American Society of Clinical Oncology— intenta determinar si durant les primeres setmanes de pandèmia les vies quirúrgiques lliures de COVID-19 es van associar amb taxes més baixes de complicacions pulmonars postoperatòries en comparació amb els hospitals que no tenen una via definida. L’estudi va concloure que cal establir vies quirúrgiques lliures de COVID-19 per oferir cirurgia de càncer electiva segura durant els brots. Més de quatre-cents hospitals de cinquanta-cinc països van participar en aquest estudi.

La col·laboració de l’Hospital Mateu Orfila amb altres hospitals va quedar reflectida en altres dues recerques, publicades per British Journal of Surgery, la principal revista quirúrgica revisada per parells a Europa. La primera, relacionada també amb la COVID-19, va intentar avaluar l’associació entre la prova preoperatòria de SARS-CoV-2 i les complicacions pulmonars postoperatòries en pacients sotmesos a cirurgia electiva de càncer. L’estudi va concloure que la prova preoperatòria a partir d’exsudat nasofaringi va ser beneficiosa abans d’una cirurgia major i en àrees de risc alt d’infecció pel SARS-CoV-2. Aquesta mateixa publicació recull la participació del Servei de Cirurgia General en un estudi sobre la seguretat de l’alta hospitalària abans de la tornada de la funció intestinal després d’una intervenció quirúrgica colorectal. Mitjançant una xarxa col·laborativa internacional es van analitzar les dades de més de tres mil pacients d’arreu del món, entre els quals també de l’Hospital Mateu Orfila.

[Font: Hospital Mateu Orfila. 14/12/2020]

[Foto: Hosptial Mateu Orfila]

Notícies relacionades

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19