Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Guia de pràctica clínica de manifestacions persistents de la COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El 30 d'octubre de 2020, el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, compareixia en roda de premsa avisant de la importància de les seqüeles a llarg termini causades per la COVID-19.

Des de llavors fins ara s'ha constatat la realitat de les manifestacions persistents de la malaltia, és a dir, aquelles la durada és molt superior a la descrita en la majoria de persones infectades pel virus i per a les que no es troba aparentment una causa que les justifiqui.

Tot i comptar amb pocs estudis publicats sobre aquest tema, se sap que afecten diversos òrgans i sistemes i que depenen tant dels mecanismes fisiopatològics de virus, com de la resposta immunitària de l'pacient, a més del desenvolupament de la malaltia en el procés agut i dels fàrmacs i tècniques utilitzats durant el mateix.

Per aquest motiu, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), societat federada de la semFYC, va posar en marxa la creació d'un grup de treball format per professionals d'Atenció Primària (90%) amb el suport d'especialistes en medicina interna , malalties autoimmunes, infeccions i epidemiologia; així com d'especialistes en matemàtica i estadística, per tal d'editar una guia que servís d'ajuda als metges i metgesses la primera línia assistencial.

Així va néixer la Guia de Pràctica Clínica de Manifestacions Persistents de la COVID-19, per a la qual també es va comptar amb la col·laboració de professionals d'infermeria, rehabilitació, psicologia i psiquiatria, a més de pacients afectats. Només així es podia aconseguir una publicació amb un caràcter eminentment científic.

El document s'ha elaborat utilitzant un enfocament pragmàtic basat en els pocs estudis publicats sobre SARS-CoV-2, editorials i opinions d'experts, notes de premsa i l'experiència clínica dels autors. Inclou un apartat que analitza el protocol específic orientat a cada símptoma, la seva freqüència i característiques; el que s'ha de recollir per a la història clínica; les exploracions recomanades; el procés diagnòstic; i un algoritme per a cada un d'aquestes manifestacions:

  • Fatiga persistent
  • Dolors articulars persistents
  • Dolors musculars persistents
  • Dolor toràcic persistent
  • Tos persistents
  • Dispnea persistent
  • Anosmia / disgeusias persistents

[Font: IBAMFIC]

[Foto: Àrea de Salut de Menorca]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19