Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

COVID-19: Salut es prepara per la vacunació a grans grups de població a partir del març

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut i Consum ja ha enllestit la vacunació del primer grup que hi estava programat en el Pla de Vacunació contra la COVID-19 a les Illes Balears, que inclou els usuaris i els professionals de les residències d’ancians i de persones amb discapacitats, i aviat enllestirà la del segon grup, que abasta els professionals sanitaris de la primera línia contra la COVID-19.

L’estratègia de vacunació, pactada entre el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, s’ha anat ampliant per encabir-hi més grups; actualment n’estableix set, alguns dividits en subgrups.

El Pla de Vacunació contra la COVID-19 a les Illes Balears preveu començar a immunitzar nous grups de població a partir de la setmana vinent. S’ha planificat que la vacunació de les persones de més de 80 anys (subgrup 5A) s’iniciarà a començament del mes de març i en les mateixes dates també seran vacunats els membres de les policies locals, de les forces de seguretat de l’Estat i dels cossos de bombers i de docents, integrats en el grup 6.

De fet, es reuniran representants de les conselleries de Salut i d’Educació i de la Delegació del Govern a les Illes Balears per treballar en la llista de professionals que cal vaccinar dins el grup 6. 

Grups vacunats

La campanya de vacunació va començar amb les residències d’ancians, va continuar amb els sanitaris que estan en contacte directe amb casos de COVID-19 i va prosseguir amb els centres de persones amb discapacitats i la resta de sanitaris. En aquests moments està tancada la vacunació d’usuaris i professionals de residències d’ancians i de persones amb discapacitats i la dels sanitaris de la primera línia. Això suposa garantir la protecció de la població més vulnerable i exposada i que més ha patit les conseqüències d’aquesta malaltia. Cal destacar que al voltant del 40 % de les persones que han mort amb COVID-19 a les Illes Balears han estat usuaris de residències d’ancians. Cal subratllar que encara poden rebre el vaccí les persones d’aquests grups que no l’han rebut per qualsevol motiu (no haver comparegut a la cita o haver-hi renunciat).

A hores d’ara, s’han administrat 52.720 dosis, 31.790 de les quals corresponen a la primera dosi i 20.930 a la segona, cosa que suposa gairebé el 75 % de les que es van rebre. Això fa un total de 20.930 persones vaccinades amb totes dues dosis.

El nombre d’usuaris i de professionals de residències d’ancians i de persones amb discapacitats que estan totalment vaccinats és de 4.876 i 4.577, respectivament, distribuïts per illes d’aquesta manera:

Ja es poden veure els efectes positius de la immunització en aquests colectius: només hi ha una vintena de residents amb COVID-19, una xifra semblant a la que hi va haver el mes d’agost de 2020, abans que començàs la segona onada de contagis. Des que es va iniciar la campanya de la vacunació s’ha registrat una reducció del 85 % de la incidència de la COVID-19 a les residències d’ancians. Cal subratllar que aquesta disminució suposa un gran descens del nombre d’ingressos hospitalaris.

Pel que fa al grup de professionals sanitaris de la primera línia, inclosos en el segon grup, fins ara ja s’han administrat 13.403 dosis (6.391 a la sanitat pública i 3.829 a la privada), 5.825 de les quals corresponen a la segona dosi. També s’han administrat 15.299 dosis a la resta de professionals de la sanitat (13.334 de la pública i 1.965 de la privada), 5.746 dels quals n’han rebut la segona dosi.

El tercer gran grup que ha començat a ser vaccinat és el de grans dependents i els seus cuidadors: ja han rebut la primera dosi 1.872. A les Illes Balears, en aquest col·lectiu hi ha registrades actualment 4.436 persones, 3.382 de les quals a Mallorca, 524 a Menorca, 470 a Eivissa i 63 a Formentera.

També ha començat la vacunació de diferents grups professionals, com ara dentistes i sanitaris de consultes privades i professionals sanitaris de les oficines de farmàcia.

Noves eines

S’han preparat els dispositius següents per poder fer front a la vaccinació massiva, que està prevista per als mesos de març i abril:

Mallorca: 10 línies a Son Dureta (operatives a partir de dilluns, 22 de febrer, per poder vaccinar als grups que es van afegint a la campanya), Poliesportiu Germans Escales, Poliesportiu Mateu Canyelles (Inca) i Hipòdrom de Manacor.
Menorca: Recinte Firal de Maó i sala polivalent del Centre de Salut Canal Salat (Ciutadella).
Eivissa: Recinte de Fires i Congressos.
Formentera: s’està estudiant el lloc on es durà a terme.

La vaccinació de tots els grups de població pendents requerirà noves eines a l’abast dels usuaris. Per això es posarà a disposició seva el telèfon Infovacuna COVID, que entrarà en funcionament la setmana vinent, per respondre els dubtes relacionats amb el Pla de Vaccinació. L’atenció telefònica en aquest número serà coordinada per la Central de Coordinació per a la COVID-19 i les telefonades seran ateses per tècnics sanitaris, com es fa en els recursos InfoCOVID i InfoCOVID Pediàtric. 

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 19/02/2021]

[Foto: CS Inca]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19