Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Modificació de les restriccions sanitàries per contenir la pandèmia a l’illa de Mallorca

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La presidenta del Govern, Francina Armengol, va anunciar ahir la modificació de les mesures que entraran en vigor els propers dies a l’illa de Mallorca per contenir l’expansió de la COVID-19 i que s’aplicaran durant les pròximes dues setmanes.

El Consell de Govern extraordinari que se celebrarà avui, dia 26, aprovarà la modificació de les restriccions a cada illa a partir de la seva situació sanitària.

En la seva compareixença la presidenta Armengol va apuntar, entre d'altres coses, que les noves mesures estan determinades “des del rigor sanitari”, ara sota el condicionant de la soca britànica de la necessitat de protegir el procés de vacunació amb una incidència molt baixa. I que “encara que la vacuna avanci” i que encara que els contagis situïn les Illes Balears com el territori amb menys casos, la “pandèmia segueix entre tots nosaltres”. 

En aquest sentit, va exposar que les mesures continuen essent “rigoroses” i alineades amb les que continuen aplicant països com Alemanya, França o el Regne Unit amb l’objectiu de recuperar la normalitat durant la primavera i evitar “l’impacte terrible” d’una quarta onada.

Per això va reiterar què és important mantenir la incidència del coronavirus al mínim durant les properes setmanes. En concret, l’objectiu és mantenir la Incidència Acumulada a 7 dies per davall dels 50 casos per cent mil habitants, com ja ho està a gairebé totes les Illes. 

Situació epidemiològica

En aquests moments l'illa de Mallorca presenta una IA14 de 89,4 casos per 100.000 habitants, que, per tant, se situa gairebé 30 punts per damunt de les xifres que el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) considera de risc, i una taxa de positivitat de les proves diagnòstiques del 2,08 % a 7 dies i del 2,40 % a 14 dies. L'illa de Menorca presenta una IA14 de 16,1 casos per 100.000 habitants, i una taxa de positivitat de les proves diagnòstiques del 0,39 % a 7 dies i del 0,86 % a 14 dies. L'illa d'Eivissa presenta una IA14 de 240 casos per 100.000 habitants, que, per tant, se situa 4 vegades per sobre de les xifres que l’ECDC considera de risc, i una taxa de positivitat de les proves diagnòstiques del 4,18 % a 7 dies i del 6,45 % a 14 dies. I l'illa de Formentera presenta una IA14 de 99,1 casos per 100.000 habitants, que, per tant, se situa 39 punts per sobre de les xifres que l’ECDC considera de risc, i una taxa de positivitat de les proves diagnòstiques del 1,64 % a 7 dies i del 4 % a 14 dies.

NOVES MESURE A MALLORCA:

Toc de queda i reunions socials

Tot i que es manté el toc de queda a les 22 hores, les reunions socials deixen d’estar limitades a només un nucli de convivència i s’amplien a un màxim de sis persones de dos nuclis, tant a interiors com exteriors.

Esports

En l’àmbit esportiu, la novetat és que es permet una major obertura de gimnasos, que fins ara només podien fer activitats dirigides de baixa intensitat, amb un aforament màxim del 30%, grups de sis i amb mascareta. També es podran fer activitats a les sales de musculació amb algun dels aparells (tots excepte els de càrdio), també amb un 30% d’aforament, mascareta i tres metres de distància.

També s’amplia de 6 a 10 el número de persones que poden participar en activitats físiques a l’aire lliure, com les excursions.

Residències i clubs de gent gran

El règim de visites i sortides de les residències no es modifica. Es permet una visita al dia i, una vegada completada la vacunació dels centres, es permet la sortida dels residents.

Sí que es permet la reobertura dels clubs de gent gran amb condicions molt estrictes: només poden obrir per activitats dirigides, d’un màxim de sis persones i sense servei de bar, entre d’altres.

Cultura i congressos

En el sector cultural es mantenen les mesures actuals, que suposen un aforament màxim del 50%, tot i que es permeten actes culturals en espais no habituals. També es permeten els congressos, reunions de negoci, i conferències, limitats a 50 persones en espais interiors.

Restauració

Pel que fa a la restauració, la principal novetat és que es recupera el servei a terrasses de bars i restaurants. Fins ara els interiors i exteriors dels establiments de restauració havien d’estar tancats i només es permetia el take away i servei a domicili. Ara es permet el servei a terrasses, que hauran de deixar de servir a les 17 h, amb un aforament del 50% i taules de quatre persones de fins a dos nuclis de convivència diferents.

Comerç

Pel que fa a l’àmbit comercial, s’incrementa l’aforament del 30% al 50% tant en petit comerç com en grans superfícies. Les grans superfícies continuaran tancades els caps de setmana i festius. El tancament de tot el comerç es manté a les 20h.

Totes aquestes mesures entraran en vigor el proper dissabte, dia 27 de febrer,  excepte dues: la que afecta a les reunions socials i la que afecta al sector de la restauració i a les sales de joc, que entrarà en vigor el dimarts de la setmana que ve, just després del dia de les Illes Balears. La seva vigència serà de 15 dies, quan es tornarà a revisar la situació.

[Font: Presidència de Govern. 26/02/2021]

[Foto: Presidència de Govern]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19