Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

COVID-19: Mallorca passa al Nivell 2 per la millor situació epidemiològica

Tipografia
 • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
 • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La modificació de les mesures que entraran en vigor els propers dies a Mallorca per contenir l’expansió de la COVID-19, amb l’aplicació del nivell dos que suposa una rebaixa en determinades restriccions respecte a la quinzena anterior.

En concret, les mesures es comencen a aplicar des de dissabte, 13 de març, excepte les que afecten a la restauració, que ho faran dilluns, dia 15 de març.

La vigència d’aquestes mesures s’allargarà fins al dia 11 d’abril, d’acord amb la darrera decisió del Consell Interterritorial de Salut.

El Consell de Govern extraordinari aprovarà la modificació de les restriccions a cada illa a partir de la nova situació sanitària.

En el cas de Mallorca, segons el Servei Balear d’Epidemiologia, l’illa ha passat a presentar una IA14 al voltant de 55 casos per 100.000 habitants que situa aquest paràmetre en un nivell de risc mig. En canvi, la IA a 7 dies és de 25, que indica per a aquest paràmetre un nivell de risc baix, i per tant amb evolució positiva.

Noves mesures a Mallorca

Reunions socials

 • Les reunions socials i familiars es mantenen en un màxim de sis persones en dos nuclis de convivència. Tenen la consideració de reunions familiars o socials les celebracions d’aniversaris. Malgrat això, entre els dies 26 de març i 11 d’abril, ambdós inclosos, les reunions familiars a espais privats només podran tenir la participació de membres d’un únic nucli de convivència.
 • El toc de queda es manté a les 22 hores.

Restauració

 • Pel que fa a zones interiors de restauració, es permetrà l’obertura d’interiors de bars i restaurants fins a un aforament del 30%, amb un màxim de quatre persones per taula, provinents de dos nuclis de convivència. Queden prohibides les barres. Els interiors tancaran a les 17 hores.
 • Es continua permetent el servei a terrasses, que hauran de deixar de servir a les 17 h, amb un aforament del 50% i un màxim de 4 comensals de dos nuclis de convivència diferents.
 • Caldrà publicitar l’aforament interior i exterior.

Comerç

 • Pel que fa al petit comerç, s’amplia l’aforament dels establiments comercials del 50% al 75%, i es manté el tancament a les 20 hores, llevat de les benzineres i establiments dedicats al comerç essencial.

Centres Comercials i grans superfícies

 • Es manté l’aforament del 50% entre setmana, però si fins ara tant els centres comercials com les grans superfícies havien de tancar en cap de setmana i festiu, a partir d’ara es permet la seva obertura amb un 30% d’aforament en dissabtes. El tancament es manté a les 20 hores.

Platges

 • Es permetrà l’accés a platges, que romandran tancades els vespres; els ajuntaments regularan l’horari de tancament. Els grups màxims seran de sis persones, provinents de dos grups de convivència. L’ús de les mascaretes a les reunions socials a les platges serà obligatori.

Activitats físiques a l’aire lliure sense contacte (incloent excursions)

 • Llevat dels supòsits en què s’estableix específicament una altra cosa, es pot fer activitat física a l’aire lliure, incloent-hi les excursions, en grups d’un màxim de 10 persones.

Parcs i zones d’esbarjo a l’aire lliure

 • Tancats al vespre. Ús obligatori de mascareta a reunions socials a aquests espais, exceptuant exclusivament el moment d’ingesta d’aliments o begudes.

Sales de musculació

 • Les sales d’activitats dirigides poden romandre obertes al públic amb una reducció de la capacitat del 30% de cabuda màxima autoritzada habitual, i es permet la presència simultània d’un grup de màxim 10 persones en activitats de baixa intensitat i de 6 en les activitats d’alta intensitat, sempre amb mascareta. Les sales de musculació poden obrir amb un 30% d’aforament i mascareta obligatòria.
 • És obligatòria la presència de mesuradors i la ventilació. Els vestuaris podran tenir una capacitat al 30%, permetent l’ús de dutxes, de forma alternada.

Cerimònies: (noces, bateigs, vetlles, enterraments...): Es recomana posposar la celebració de cerimònies i celebracions nupcials civils o religioses, primeres comunions i batejos. Si es celebren, hauran de fer-se amb 10 persones en exteriors i 6 interiors amb un aforament del 30% en interiors.

Llocs de culte: Es passa del 30% al 50% d’aforament.

Centres sociosanitaris: Fins ara les visites estaven limitades a una per resident i d’una hora al dia, ara es permeten les visites. Les sortides, es permeten com fins ara.

Centres recreatius de gent gran: Fins ara a Mallorca només podien fer activitats dirigides amb grups de sis persones amb un aforament del 30% i estava prohibit el servei de bar i la ingesta d’aliments. Ara es manté igual, però amb un aforament màxim del 50%.

Acadèmies de ball: Poden romandre obertes al públic amb una reducció de la capacitat al 30 % de la cabuda màxima autoritzada habitual, i es permeten grups d’un màxim de 10 persones simultàniament a la mateixa sala. En tot cas, és obligatori l’ús de la mascareta, tant per al personal monitor com per a qui du a terme l’activita

Establiments de jocs i apostes: Fins ara estaven tancats. Ara es permet un aforament del 30% i han de tancar a les 17 hores.

Zones interiors d’instal·lacions i centres esportius: Es manté l’ús de vestidors al 30%, excepte per als esports d’equip o de contacte (si no es per desplaçament entre illes o estatal). I es manté la prohibició de l’ús de dutxes. A partir d’ara, a més, per a la resta d’instal·lacions esportives (no sales de musculació o activitats dirigides), 50% d’aforament.

Acadèmies, autoescoles i altres centres de formació no reglada. Es manté el 50% de l’aforament (els cursos del SOIB, al 100%).

Centres d’oci infantil: Es manté l’aforament del 50% i es passa de grups de 6 a grups de 10. Es permet menjar i beure durant 30 minuts.

Centres recreatius de joves: Es mantenen al 50% d’aforament, però els grups passen de 6 persones a interiors i 10 a exteriors a grups de 10 persones màxim en qualsevol cas.

Pràctica esportiva federada i professional: Fins ara es permetia un màxim de 3 entrenaments setmanals d’esports d’equip i de contacte, amb possibilitat de contacte físic a esportistes federats a partir de 12 anys. A partir d’ara, es permeten la pràctica i un màxim de tres entrenaments setmanals d’esports d’equip i de contactes, amb possibilitat de contacte físic a esportistes federats a partir de 6 anys. I es permeten les competicions d’esports d’equip i de contacte exclusivament per a esportistes federats a partir de 12 anys, però només es podrà competir en l’àmbit insular.

Esdeveniments esportius: Fins ara no es permetia públic. A partir d’ara, en les competicions esportives d’àmbit estatal l’aforament serà de 200 interior (25% d’aforament) i 400 exterior (50% d’aforament).

Cinemes i circs de carpa: Es manté l’aforament del 50% i es permet un aforament del 40% amb possibilitat de consumir aliments i begudes.

Teatres, auditoris i espais similars: Fins ara es permetia un 50% d’aforament a teatres i auditoris i un 30% a ‘espais similars’ tancats amb un màxim de 100 persones. Ara es manté l’aforament del 50% per a teatres i auditoris i s’incrementa al 50% el dels ‘espais similars’, amb un màxim de 200 persones en espais tancats interiors i 400 en exteriors.

Biblioteques, arxius, museus: Es manté l’aforament màxim del 50%.

Transport públic: Es manté, per als autobusos interurbans, la limitació de només admetre passatgers asseguts i, per al tren i metro, la limitació d’ocupar només els seients i les places de persones dretes senyalitzades.

[Fonts : Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball - BOIB. Núm. 35. 13/03/2021]

[Foto: Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19