Categories: COVID-19, Epidemiologia, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

COVID-19: Formentera passarà a nivell 2 d’alerta, atesa l’evolució favorable de la pandèmia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut i Consum proposarà al Consell de Govern extraordinari que Formentera davalli a nivell 2 d’alerta per COVID-19, atesos els bons resultats de les mesures que s’han pres fins ara, les quals han permès reduir el nombre de contagis.

No obstant això, es manté el toc de queda a les 22.00 hores i el tancament perimetral s’aixecarà dilluns 15 de març.

Així ho ha explicat la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, després de la reunió que ha mantingut amb la presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i el seu equip per analitzar l’evolució de la pandèmia. 

Actualment, la situació epidemiològica continua millorant a Formentera, on no s’han detectat positius nous en els darrers 7 dies. A hores d’ara, l’illa presenta una IA14 per proves diagnòstiques de 8,2 casos per 100.000 habitants i una taxa de positivitat a 14 dies del 0,61 %. Per tant, es troba molt per sota dels llindars de risc que estableix el Centre Europeu de Prevenció i Control de la malaltia.

No obstant això, les particularitats que presenta l’illa, amb un cens molt reduït, fan que els paràmetres habituals d’avaluació de la situació epidemiològica puguin sofrir variacions abruptes en terminis de temps molt breus. Per això, si d’una banda la situació permet rebaixar el nivell d’alerta sanitària, de l’altra és aconsellable fer-ho amb prudència i amb l’aplicació de les mesures específiques de seguretat i prevenció que s’han mostrat efectives.

Tot seguit se sintetitzen algunes de les mesures que s’aplicaran en diversos àmbits d’activitat:

Trobades socials

Les reunions socials i familiars es mantenen en un màxim de 6 persones de 2 nuclis de convivència i el toc de queda es manté a les 22,00 hores. Ara bé, entre els dies 26 de març i 11 d’abril, ambdós inclosos, les reunions familiars en espais privats només poden tenir la participació de membres d’un únic nucli de convivència.

Restauració

Pel que fa a la restauració, la novetat principal és que es permetrà l’obertura d’interiors de bars i restaurants fins a un 30 % de la capacitat, amb un màxim de 4 persones per taula, de 2 nuclis de convivència. Caldrà senyalitzar les taules no utilitzables per la reducció de la cabuda. Els interiors tancaran a les 17.00 hores.

Es continua permetent el servei a les terrasses, que hauran de deixar de servir a les 18.00 h, amb un aforament del 50 % i un màxim de 6 comensals de 2 nuclis de convivència diferents.

Comerç

Pel que fa al petit comerç, la capacitat serà del 75 %, i es manté el tancament a les 20.00 hores, llevat de les benzineres i els establiments dedicats al comerç essencial, entre d’altres.

Platges

Es permetrà l’accés a les platges, les quals, en tot cas, queden tancades de nit, entre les 21.00 i les 7.00 hores. Els grups màxims seran de 6 persones de 2 grups de convivència. L’ús de les mascaretes en les reunions socials a les platges serà obligatori. Les mateixes mesures són aplicables als parcs i a les zones d’esbarjo a l’aire lliure.

Activitat física a l’aire lliure sense contacte (incloent-hi excursions)

Es mantenen els grups màxims de 10 persones.

Pràctica esportiva

Les sales d’activitats dirigides poden estar obertes al 30 % amb grups de 10 persones en activitats d’intensitat baixa i de 6 en les activitats d’intensitat alta, sempre amb mascareta. Les sales de musculació poden obrir amb un 30% de cabuda i mascareta obligatòria. Els vestuaris es poden fer servir al 30 % de la capacitat. Queda permès l’ús de les dutxes, de manera alternada, i per tant es prohibeix l’ús del cubicle immediatament contigu a un cubicle en ús.

Pràctica esportiva federada i professional

A partir del dissabte 13 de març poden tornar les competicions d’esports d'equip i de contacte exclusivament per a esportistes federats a partir de 12 anys, és a dir, a categoria infantil. A més, pel que fa als esportistes federats a partir de 6 anys, es permet la pràctica i un màxim de 3 entrenaments setmanals d'esports d'equip i de contacte amb possibilitat de contacte físic.

Esdeveniments esportius

A partir d’ara, en les competicions esportives d’àmbit estatal la capacitat serà de 200 persones a l’interior (25 % de cabuda) i de 400 a l’exterior (50 % de cabuda).

Acadèmies de ball

Es manté la capacitat del 30 %. Es permeten grups de 10 persones simultàniament a la mateixa sala.

Cerimònies (noces, batejos, vetlles, enterraments...)

La participació queda limitada a 10 persones en exteriors i 6 en els interiors amb una capacitat del 30 % en els interiors.

Centres recreatius de gent gran

Es recupera l’activitat habitual amb una capacitat del 50 %, amb grups de 10 persones en interiors i 15 a l’exterior.

Establiments de jocs i apostes

Es permet una cabuda del 30 % i han de tancar a les 17.00 hores.

Acadèmies, autoescoles

Es manté el 50 % de la cabuda (els cursos del SOIB, al 100 %).

Hotels, refugis i altres establiments

Es manté el 50 % en les zones comunes i es deixa clar que en els albergs les persones de diferents grups no poden compartir habitació.

Centres d’oci infantil

La capacitat serà del 50 % i els grups seran d’un màxim de 10. S’hi permet menjar i beure durant 30 minuts.

Centres recreatius de joves

La capacitat queda limitat al 50 % i els grups no poden superar les 10 persones.

Zones exteriors d’establiments de restauració i hoteleria

Es manté la cabuda al 50 % a les terrasses, amb 6 persones per taula de 2 nuclis de convivència i el tancament a les 18.00 hores.

Cinemes i circs de carpa

Es manté la capacitat del 50 %. En cas que l'establiment permeti el consum d'aliments i begudes, ha de reduir la capacitat al 40 %.

Teatres, auditoris i espais similars

Ara es manté la capacitat del 50 % per a teatres i auditoris, i s’incrementa al 50 % el dels espais similars, amb un màxim de 200 persones en espais tancats i de 400 a l’aire lliure.

Biblioteques, arxius, museus

Es manté la capacitat màxima del 50 %.

Transport públic

Es manté, per als autobusos interurbans, la limitació de només admetre passatgers asseguts i, per al tren i metro, la limitació d’ocupar només els seients i les places de persones dretes senyalitzades.

Les mesures es comencen a aplicar des d’aquest dissabte, excepte les que afecten la restauració, que ho faran dilluns, dia 15 de març. Romandran vigents fins a l’11 d’abril, d’acord amb la darrera decisió del Consell Interterritorial de Salut.

[Fonts: Conselleria de Salut i Consum. 11/03/2021 - BOIB. Núm. 35. 13/03/2021]

[Foto: Infosalut / Dona a la plaça Espanya de Palma / CC BY-NC-SA 4.0]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19