Categories: COVID-19, Epidemiologia, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Noves mesures per contenir la COVID-19 a Menorca

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha anunciat que el Consell de Govern extraordinari modificarà les mesures contra la COVID-19 a Menorca a partir de dissabte 13 de març.

Concretament, s’ampliarà la capacitat de determinades instal·lacions, com ara interiors i exteriors d’establiments de restauració i de jocs i apostes, de zones per practicar activitats esportives, així com de celebracions, congressos i activitats culturals.

Les mesures es comencen a aplicar des del dissabte 13 de març, excepte les que afecten la restauració, que ho faran dilluns dia 15 de març. La vigència d’aquestes mesures s’allargarà fins al dia 11 d’abril, d’acord amb la darrera decisió del Consell Interterritorial de Salut.

Actualment, segons l’informe elaborat pel Servei balear d’Epidemiologia, l’illa de Menorca és la que presenta ara per ara les xifres més baixes d’incidència de tot l’arxipèlag. Presenta una incidència a 14 dies de 7 casos per cada 100.000 habitants, i de 5 en el cas de la de 7 dies. 

Noves mesures a Menorca

Reunions socials

  • Les reunions socials i familiars es mantenen en un màxim de sis persones de dos nuclis de convivència. Tenen la consideració de reunions familiars o socials les celebracions d’aniversaris. Entre els dies 26 de març i 11 d’abril, ambdós inclosos, les reunions familiars a espais privats només podran tenir la participació de membres d’un únic nucli de convivència.
  • El toc de queda es manté a les 22.00 hores.

Restauració

  • Pel que fa a la restauració, s’amplia la capacitat a les zones d’interior d’un 30 % a un 50 %, amb 4 persones per taula de dos nuclis de convivència màxim i tancament a les 17.00 h. En el cas de la zona d’exterior, es passa d’una capacitat del 75 % a les terrasses a una d’un 100 % i es mantenen les 6 persones per taula de dos nuclis de convivència i el tancament a les 22.00 h, excepte els divendres, dissabtes i vigílies de festius, en què han de tancar a les 18.00 h.

Comerç

  • Quant al petit comerç, s’amplia la cabuda dels establiments comercials del 75 % al 100 %, i es manté el tancament a les 22.00 hores. Els grans centres comercials mantenen la capacitat del 75 % i el tancament a les 22.00 h. 

Platges

  • Es permetrà l’accés a les platges, les quals han de romandre tancades els vespres, i els ajuntaments podran regular l’horari de tancament. Els grups màxims han de ser de sis persones, provinents de dos grups de convivència. L’ús de les mascaretes a les reunions socials a les platges és obligatori.

Activitats físiques a l’aire lliure sense contacte (incloent-hi excursions)

  • Llevat dels supòsits en què s’estableixi específicament una altra cosa, es pot fer activitat física a l’aire lliure, incloent-hi les excursions, i s’amplien els grups a un màxim de 15 persones. 

Parcs i zones d’esbarjo a l’aire lliure

  • Tancats al vespre. Es recorda l’ús obligatori de mascareta en les reunions socials en aquests espais.

Sales de musculació, activitats dirigides i vestuaris

  • A partir d’ara, les sales de musculació amplien la cabuda fins a un 50 % amb grups de 15 persones en activitats d’intensitat baixa i de 10 en les d’intensitat alta. La mascareta deixa de ser obligatòria en aquestes pràctiques, tot i que sí recomanada. En altres zones dels centres esportius, la capacitat màxim serà del 75 %, mentre que els vestidors es podran ocupar en un 50 % de la capacitat, amb dutxes alternes. 

Cerimònies (noces, batejos, vetlles, enterraments...)

  • Es poden fer en grups de màxim 20 persones en els exteriors i 10 en els interiors, amb una capacitat d’un 50 % màxim en els interiors. 

Llocs de culte

  • Es manté el 50 % de la cabuda. 

Centres recreatius de gent gran

  • Es recupera l’activitat habitual amb una capacitat del 50 %, amb grups de 10 persones en interior i 15 en exterior. 

Acadèmies de ball

  • La capacitat passa a ser del 50 % i grups de 15 persones amb mascareta. S’afegeix l’obligació de disposar de mesuradors de CO₂ i ventilació. 

Congressos, trobades, reunions

  • A partir d’ara, 150 persones en els exteriors i 100 en els interiors, amb un 75 % de la capacitat màxima en els interiors. 

Hotels, refugis i altres establiments

  • Es manté el 50 % en les zones comunes i es deixa clar que en els albergs les persones de diferents grups no poden compartir habitació. 

Centres d’oci infantil

  • Es manté la capacitat del 50 % i es passa a grups de 15 persones. Es permet menjar i beure durant 30 minuts. 

Pràctica esportiva federada i professional

  • A partir d’ara, es permeten els entrenaments i les competicions autonòmiques d’àmbit insular d’esports d’equip i de contacte només per a esportistes federats a partir de 6 anys. 

Esdeveniments esportius

  • La capacitat serà de 200 persones a l’interior (25 % de la cabuda) i de 500 a l’exterior (50 % de la cabuda). 

Teatres, auditoris i espais similars

  • Es manté la capacitat del 50 % en els teatres i auditoris, però en altres espais similars, a més d’un 50 % màxim de cabuda, s’estableix també un màxim de 200 persones a l’interior i de 500 a l’exterior. 

Biblioteques, arxius, museus

  • S’amplia la capacitat al 75 %. Les activitats, en grups de 15 persones com a màxim.

[Fonts: Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura. 11/03/2021 - BOIB. Núm. 35. 13/03/2021]

[Foto: Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19