Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

La nova consulta post-covid del Servei de Pneumologia ha atès 40 persones fins ara

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera va posar en marxa el mes de març d’enguany una consulta dirigida al pacient COVID greu amb afectació pulmonar. El Servei de Pneumologia va voler donar resposta a una necessitat que s'havia detectat després de l'alta hospitalària de pacients que havien patit pneumònies per SARS-CoV-2 i que en la seva majoria havien estat ingressats en l’UCI per distrès respiratori molt greu. El distrès és una afecció pulmonar potencialment mortal que impedeix l'arribada d'oxigen suficient als pulmons i a la sang. Amb aquesta consulta es pretenia garantir un seguiment correcte d'aquestes persones per part d'equips especialitzats.

Les responsables de la nova consulta de Pneumologia per a pacients COVID són l'especialista en Pneumologia i encarregada de la consulta monogràfica de fibrosi pulmonar, la doctora Sílvia Torres Forneri i la infermera Marisa Escobar Povedano, que té una àmplia formació i experiència en pneumologia.

Els criteris per ser inclosos en la consulta post-COVID són haver sofert una pneumònia per SARS-CoV-2, amb ingrés en l’UCI o amb presència de distrès respiratori molt greu, també quan el pacient presentava una gran afectació radiològica en el moment de rebre l'alta o quan encara tenia necessitat d'oxigenoteràpia una vegada rebuda l'alta.

A la consulta, l'equip encarregat atén principalment les seqüeles postinflamatòries pulmonars produïdes per la COVID-19, que poden provocar alteracions funcionals persistents i que impedeixen el funcionament correcte de l'aparell respiratori i, en alguns casos, poden causar fibrosi pulmonar. Això es manifesta principalment en sensació d'ofec quan es fa un esforç (dispnea d'esforç), tos i molèsties toràciques.

A l'inici de la consulta se'ls fan als pacients una tomografia computada (TAC) i diferents proves funcionals, com són la prova de funció respiratòria i un test de la marxa. Aquestes proves són clau en l'avaluació diagnòstica i en el seguiment dels pacients amb malalties respiratòries.

Fins ara, en aquests quatre mesos, la consulta ha atès prop de quaranta persones: trenta-sis ja han estat ateses i quatre més estan citades per a la propera consulta. El 72% d'aquests pacients són homes i tenen edats compreses entre els 40 i els 70 anys. Només hi ha deu dones en seguiment en aquesta consulta. Tots ells han estat derivats pel Servei de Medicina Interna en rebre l'alta hospitalària. La gran majoria ha estat ingressat a l’UCI, tot i que algun ha estat greu, però en planta.

Tots els pacients atesos fins ara han precisat ingrés hospitalari per COVID-19 amb un quadre clínic moderat-greu i que després de tres mesos de l'alta persisteixen amb alteracions radiològiques o clíniques.

S'exclouen de la consulta post-COVID els pacients que presenten la malaltia encara activa o que per la seva complexitat no es poden desplaçar a les consultes de Pneumologia.

Els principals objectius de la consulta són avaluar les seqüeles en l'àmbit respiratori que presenten aquests pacients per oferir-los el tractament més oportú en cada cas, alhora que s'acompanya els pacients en el procés de convalescència i recuperació, ajudant-los en les gestions que precisin i resolent els dubtes que tenen sobre aquest tema. De la mateixa manera es pretén identificar aquelles persones que presentaran seqüeles a llarg termini, per fer-los un seguiment estret i valorar les opcions de tractament que hi hagi en un futur.

Fins ara, sis pacients ja han rebut l'alta d'aquesta consulta. 

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. 28/06/2021]

[Foto: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19