Categories: Estudis i projectes, COVID-19

Teràpia cardiometabòlica i mortalitat en pacients molt grans amb diabetis hospitalitzats per COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Medicina Interna de l'Hospital Universitari Son Llàtzer ha participat en la publicació d'un estudi sobre la teràpia cardiometabòlica i mortalitat en pacients molt grans amb diabetis hospitalitzats per COVID-19. També hi han participat diferents centres espanyols.

Almudena Hernández Milián, metgessa de medicina interna de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Cardiometabolic Therapy and Mortality in Very Old Patients With Diabetes Hospitalized due to COVID-19" a la revista Journals of Gerontology. Series A.

No es coneixen els efectes dels fàrmacs cardiometabòlics en el pronòstic de pacients diabètics amb COVID-19, especialment en pacients molt grans. Aquest treball volia analitzar l'associació entre la teràpia prèvia a l'admissió cardiometabòlica (antidiabètica, antiagregant, antihipertensiva i fàrmacs hipolipemiants) i la mortalitat a l'hospital entre pacients majors de vuitanta anys amb diabetis mellitus tipus 2 (DMT2) hospitalitzats per COVID-19.

Es va dur a terme un estudi nacional, multicèntric i observacional en pacients amb ≥80 anys amb DMT2 hospitalitzats per COVID-19 entre l'1 de març i el 29 de maig de 2020. El resultat primari era mesurar la mortalitat a l'hospital. Es va dur a terme una anàlisi de regressió logística multivariant per avaluar l'associació entre la teràpia cardiometabòlica prèvia a l'ingrés i la mortalitat a l'hospital.

Es varen trobar importants diferències entre els fàrmacs cardiometabòlics i mortalitat hospitalària en pacients grans amb DMT2 hospitalitzats per COVID-19. El tractament previ a l'admissió amb inhibidors de l'ipeptidil peptidasa 4 i bloquejadors dels receptors de l'angiotensina podria reduir la mortalitat a l'hospital; altres fàrmacs antidiabètics, els inhibidors de l'enzim convertidor de l'angiotensina i les estatines semblen tenir un efecte neutre i l'àcid acetilsalicílic podria associar-se a un excés de la mortalitat.

Referència de l'article
Ramos-Rincón JM, Pérez-Belmonte LM, Carrasco-Sánchez FJ, Jansen-Chaparro S, De-Sousa-Baena M, Bueno-Fonseca J, et al. Cardiometabolic therapy and mortality in very old patients with diabetes hospitalized due to COVID-19. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. Mai 2021. doi: 10.1093/gerona/glab124. PubMed PMID: 33945610.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
 
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19