L'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) posarà en marxa, el pròxim mes de setembre, dos nous estudis científics sobre la pandèmia provocada pel coronavirus SARS-CoV-2; un sobre la malaltia denominada COVID Persistent i un altre sobre immunitat en residències de gent gran.
Així ho han donat a conèixer aquest dimecres la ministra de Sanitat, Carolina Darias, i el director de l'ISCIII, Cristóbal Belda, després de la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), en la que s'ha avançat la realització d'aquests dos estudis.
Les investigacions oferiran uns primers resultats a finals del darrer quadrimestre de l'any i l'objectiu serà, d'una banda, ser capaços de definir exactament què és la COVID Persistent, establint un consens diagnòstic que haurà de ser posat en comú amb altres grups de l'àmbit internacional; i, de l'altra, identificar al llarg del temps quina és la situació immunològica del grup de risc de les persones majors que viuen a residències.
Doble via d'anàlisi de la COVID Persistent
Pel que fa a l'abordatge de la COVID Persistent, l'ISCIII, en coordinació amb el Ministeri de Sanitat i el Ministeri de Ciència i Innovació, posarà en marxa una doble via d'anàlisi, amb l'objectiu de garantir un abordatge a curt i llarg termini.
En uns dies començarà un estudi que busca definir clínicament i biològica aquesta síndrome, caracteritzada per seqüeles que persisteixen en el temps de la COVID-19, i conèixer la seva prevalença a Espanya.
L'estudi es durà a terme a través de l'ISCIII i del Centre d'Investigació Biomèdia en Xarxa (CIBER), en coordinació amb el Ministeri de Sanitat i amb la col·laboració de diferents comunitats autònomes. Els resultats d'aquesta investigació facilitaran les actuacions necessàries al SNS per a millorar el diagnòstic, tractament i rehabilitació després de la malaltia.
D'altra banda, l'Acció Estratègica en Salut (AES) 2022 de l'ISCIII -la principal eina de finançament de la investigació biomèdica i sanitària a Espanya-, inclourà la investigació sobre COVID Persistent com un dels seus àmbits estratègics, cosa que permetrà establir línies d'investigació a llarg termini.
Estudi ENE-COVID Sènior
El segon dels estudis que l'ISCIII, en coordinació amb els ministeris de Sanitat i Ciència i Innovació, posarà en marxa és l'ENE-COVID Sènior, una branca diferenciada amb perspectiva de caracterització immunològica de l'estudi nacional sobre seroprevalença ENE-COVID. Es realitzarà a residències de gent gran i el seu objectiu serà investigar si la immunitat en persones majors pot tenir una durada diferent que en altres poblacions.
El coneixement científic sobre el tema és encara escàs i, fins al moment, no inclou específicament a grups d'especial risc com les persones majors i els treballadors de residències, per això aquest estudi complementarà d'altres dades habitualment utilitzades en la presa de decisions de salut pública.
L'objectiu és caracteritzar l'estat de la immunitat sobre el SARS-CoV-2 en la població institucionalitzada de les residències de persones grans a Espanya, juntament amb el personal que hi fa feina, i realitzar el seguiment de la seva situació immunitària al llarg del temps. De forma similar al que ha realitzat l'ENE-COVID, l'estudi obtindrà i analitzarà mostres biològiques de les persones participants en diferents moments al llarg del temps per a reunir informació el més consistent possible, permetent a més elaborar anàlisis de seroneutralització davant noves variants virals que puguin sorgir en el futur.
La investigació, que es farà en col·laboració amb diversos agents vinculats amb l'atenció sociosanitària amb persones grans, inclourà anàlisis sobre les noves variants del SARS-CoV-2 i permetrà determinar la durada de la immunitat en aquestes persones en un escenari de vida real. A més, l'ENE-COVID Sènior permetrà realitzar comparacions directes amb la immunitat obtinguda en altres poblacions incloses en l'estudi parental ENECOVID.
[Font: Institut de Salut Carlos III. 25/08/2021]
[Foto: Institut de Salut Carlos III]