Categories: Estudis i projectes, COVID-19

Metilació de l'ADN del gen ACE2 del teixit adipós i dels leucòcits sanguinis en l'obesitat i després de la pèrdua de pes

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup d'investigació Nutrigenòmica, Biomarcadors i Avaluació de Riscos (NuBE) de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), el CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN), i la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha participat en la publicació d'un estudi sobre la metilació de l'ADN del gen ACE2 del teixit adipós i dels leucòcits sanguinis en l'obesitat i després de la pèrdua de pes. També hi han participat diferents centres.

Paula Oliver, investigadora del grup d'investigació Nutrigenòmica, Biomarcadors i Avaluació de Riscos (NuBE), és una de les autores de l'article amb el títol "Adipose tissue and blood leukocytes ACE2 DNA methylation in obesity and after weight loss" publicat a la revista European Journal of Clinical Investigation.

L'obesitat va associada a múltiples complicacions metabòliques, havent-se associat també de manera repetida a un pitjor pronòstic en pacients amb COVID-19. Els mecanismes epigenètics, com pugui ser la metilació de l'ADN, s'han proposat com a vincle entre l'obesitat i els riscos de comorbiditats.

Amb aquests antecedents, l'objectiu del treball era avaluar els nivells de metilació del gen de l'enzim convertidor d'angiotensina 2 (ACE2), la principal via entrada del SARS-CoV-2, en diferents dipòsits de teixit adipós i en leucòcits (PBMC) tant en una situació d'obesitat com després d'una teràpia de pèrdua de pes basada en una dieta cetogènica molt baixa en calories, una dieta hipocalòrica equilibrada o cirurgia bariàtrica.

En comparació amb el que ocorre en individus amb un pes normal, es van observar majors nivells de metilació del gen ACE2 en teixit adipós visceral de pacients amb obesitat. Aquestes diferències es van reflectir en PBMC però no en el teixit adipós subcutani. La metilació de l'ACE2 en greix visceral associada a l'estat d'obesitat va revertir com a resultat de la pèrdua de pes després de seguir una dieta cetogènica molt baixa de calories o una dieta hipocalòrica equilibrada, però no després de cirurgia bariàtrica. Entre els llocs CpG estudiats, cg16734967 i cg21598868, localitzats en el promotor del gen, van ser els més afectats, i el seu grau de metilació va correlacionar positivament amb l'IMC i negativament amb l'expressió de l'ACE2.

Aquests resultats posen de manifest la hipermetilació i menor expressió del gen ACE2 en greix visceral en una situació d'obesitat, la qual cosa és reflectit en PBMC i reverteix després d'una intervenció nutricional de pèrdua de pes. Això suggereix que l'associació entre l'obesitat i la predisposició a una major severitat de COVID-19 podria estar mitjançada per la regulació epigenètica del gen ACE2 en el teixit adipós visceral, i que els seus nivells de metilació, analitzats en PBMC, podrien ser un bon biomarcador per a conèixer el risc de COVID-19.

Referència de l'article
Izquierdo AG, Carreira MC, Boughanem H, Navarrete JM, Nicoletti CF, Oliver P, et al. Adipose tissue and blood leukocytes ACE2 DNA‐methylation in obesity and after weight loss. Eur J Clin Invest. Sep 2021. doi: 10.1111/eci.13685. PubMed PMID: 34582564.

Enllaços Bibliosalut

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Dones passejant / CC BY-NC-SA 4.0]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19