Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

COVID-19: Més de 170 farmàcies formaran part de la xarxa on es poden realitzar tests d'antígens i notificar-ho a l'IB-Salut

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Més de 170 farmàcies de les Illes Balears se sumaran a la xarxa de centres on es poden dur a terme tests d’antígens de COVID-19 i notificar-ne oficialment el resultat al Servei de Salut de les Illes Balears.

Amb aquesta iniciativa es guanya en proximitat, accessibilitat i ús eficient dels recursos, tal com han explicat avui la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, i el president del Col·legi de Farmacèutics de les Illes Balears (COFIB), Antoni Real, durant la presentació del conveni signat entre el Servei de Salut i el COFIB

Ampliar la xarxa de proves és una passa molt important per millorar el servei a tota la ciutadania, per ajudar tothom a gestionar la malaltia. La consellera ha agraït al COFIB la col·laboració prestada durant tota la pandèmia.

D’aquesta manera, mitjançant l’acord, els usuaris podran adquirir el test a les farmàcies (el Ministeri de Sanitat va fixar-ne el preu màxim en 2,94 euros) i els farmacèutics els podran oferir la possibilitat de fer-se la prova a l’oficina de farmàcia mateix per tal de rebre l’assessorament professional.

En cas que sigui així, el farmacèutic instruirà l’usuari per fer-se correctament la prova in situ i per interpretar-ne el resultat. També valorarà la simptomatologia i els criteris d’inclusió en el grup de persones vulnerables mitjançant una entrevista i emplenant els camps d’un formulari específic.

Cal assenyalar que, abans de tirar endavant el procediment, el farmacèutic ha d’explicar la importància de notificar el resultat al sistema de salut i ha d’oferir a l’usuari la possibilitat que sigui la farmàcia qui se n’encarregui, per a la qual cosa haurà de signar un consentiment informat, que és un document amb què autoritza la farmàcia a notificar el resultat del test.

Si el resultat del test és positiu:

  • El farmacèutic oferirà consells perquè l’usuari compleixi correctament l’aïllament preceptiu i el remetrà a la web covid.ibsalut.es perquè obtengui més informació.
  • L’informarà sobre la simptomatologia d’alarma que l’obliga a contactar amb el sistema sanitari.
  • L’orientarà perquè, segons com evolucioni, sol·liciti des de la web covid.ibsalut.es que li facin el seguiment sanitari.
  • Generarà i entregarà un certificat del resultat positiu a petició de l’usuari.
  • Orientarà l’usuari sobre el procediment que ha de seguir per sol·licitar la baixa laboral, si la necessita.
  • I notificarà el resultat del test al Servei de Salut mitjançant el formulari allotjat a la plataforma digital desenvolupada a aquest efecte.
  • Per la seva banda, el Servei de Salut notificarà el resultat a la Direcció General de Salut Pública i Participació per facilitar la vigilància epidemiològica de la pandèmia.

Si el resultat del test és negatiu:

  • Indicarà a l’usuari que, així i tot, ha de mantenir les mesures preventives.
  • Generarà i entregarà un certificat del resultat negatiu a petició de l’usuari.
  • Registrarà la informació en el full d’Excel de gestió interna de la farmàcia.
  • També notificarà el resultat del test al Servei de Salut per mitjà del formulari.
  • Igualment, el Servei de Salut notificarà el resultat a la Direcció General de Salut Pública i Participació per facilitar la vigilància epidemiològica de la pandèmia.

D’acord amb les característiques de l’espai de la farmàcia i de la disponibilitat de personal, el farmacèutic pot establir una franja horària i donar cita per fer el test a la farmàcia.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 24/01/2022]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19