Categories: COVID-19, Estudis i projectes, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Primer assaig clínic per a prevenir el COVID-19 en professionals sanitaris

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El ministre Salvador Illa va manifestar que el Ministeri de Sanitat, a través del Pla Nacional sobre la SIDA, i amb la col·laboració de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), ha promogut el primer assaig clínic dirigit a prevenir el COVID-19 en professionals sanitaris.

EPICOS (Assaig Clínic per a la Prevenció de la Infecció per Coronavirus en Sanitaris)

Aquest assaig, que arrencarà en els pròxims dies en un total de 62 hospitals de 13 comunitats autònomes, comptarà amb la participació de 4.000 professionals sanitaris.

L'objectiu d'EPICOS, del qual es preveu comptar amb els primers resultats en quatre setmanes, és avaluar el risc de desenvolupar la malaltia simptomàtica per COVID-19 en personal sanitari d'alt risc. Per a això, s'administrarà de manera preventiva i aleatòria un o dos medicaments que es compararan amb un grup placebo, en línia amb les directrius de l'OMS i la comunitat científica.

En aquest estudi es compararà l'eficàcia preventiva de tres tractaments estratègics: hidroxicloroquina, antiretrovirals que s'utilitzen per a tractar la infecció per VIH (emtricitabina/tenofovir disoproxilo) i la combinació de tots dos. El tractament preventiu tindrà una durada de 12 setmanes, encara que es realitzaran anàlisis mensuals per a avaluar l'eficàcia de cada opció.

Recerques clíniques autoritzades

El ministre també va informar de la autorització de cinc recerques clíniques de prototips de ventiladors.

Augment de la capacitat de diagnòstic

Illa va afirmar que és necessari incrementar de manera substancial la capacitat de diagnòstic. De manera complementària a les PCR, el Ministeri de Sanitat va començar a distribuir entre les comunitats autònomes més d'un milió de test ràpids de detecció d'anticossos.

Tractaments anti COVID-19

També va ressaltar que de manera conjunta amb el Ministeri de Ciència i Innovació i a través de l'Institut de Salut Carles III, s'ha aprovat el finançament de sis nous projectes de recerca a través del Fons COVID-19. Cinc d'aquests es dirigeixen a trobar nous tractaments per a la prevenció i en diferents fases de la malaltia. El sisè pretén confirmar l'eficàcia d'un nou test de diagnòstic ràpid que permetria reduir el temps d'espera que requereixen els test PCR.

Augment de la capacitat de producció i compra

Des del Ministeri es van subratllar els apartats següents:

  • La distribució realitzada de màscares, de guants de nitril, de bates, de solucions hidroalcohólicas, etc.
  • Les màscares destinades a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, i a entitats com  l'Associació Espanyola contra el Càncer.
  • L'aprovació de diverses ordres ministerials per a facilitar la producció nacional en un context de dificultat per al proveïment de certs productes.
  • L'augment de recursos humans: residents en formació i altres grups de professionals sanitaris perquè s’incorporassin a prestar serveis en el SNS

[Font: Ministeri de Sanitat. 08/04/2020]

[Foto: Banc d'Imatges Infermeres. Ariadna Creus i Àngel García / Consulta infermera / CC BY-NC-SA 4.0]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19