Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia, Gestió de la investigació

L'Estat treballa amb centres de recerca i universitats per a col·laborar amb les comunitats en el diagnòstic de la COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Ministeri de Ciència i Innovació està coordinat un procés perquè els centres de recerca i universitats que compleixin amb els requisits de bioseguretat i disposin del personal i subministraments suficients puguin col·laborar en el diagnòstic de la COVID-19. Per a això serà necessari que les comunitats autònomes reclamin el seu suport i que l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) avaluï les seves capacitats i recursos propis per a dur a terme anàlisis PCR en aquesta mena de mostres virals.

El ISCIII ha activat cinc centres i universitats que s'havien dirigit directament al ISCIII i comptaven amb la conformitat de la seva comunitat autònoma per a la seva designació com a centres de suport al diagnòstic microbiològic de la COVID-19. A més, hi ha varis en fases avançades de capacitació, un total de 54 laboratoris de 27 universitats podrien reunir els requisits mínims per a dur a terme aquestes anàlisis, però serà necessari confirmar qüestions relacionades amb la disponibilitat de material i elements de seguretat.

Per a iniciar aquest procés, el Ministeri de Ciència i Innovació es va dirigir als centres de recerca i a les universitats, a través de la Conferència de Rectors d'Universitats Espanyoles (CRUE), per a recaptar informació sobre les seves capacitats de diagnòstic. També s'ha enviat aquest protocol d'informació als departaments de ciència de les comunitats autònomes perquè puguin participar també els seus centres de recerca autonòmics.

En el cas que no disposessin d'aquest personal, la validació l'ha de realitzar un hospital o els serveis de salut pública de la comunitat autònoma. En tenir efectes legals, les proves han de ser validades per personal sanitari col·legiat.

Els centres enviaran aquesta sol·licitud de capacitació al ISCIII, després d'informar i sol·licitar conformitat a les autoritats sanitàries de la comunitat autònoma corresponent, que és l'Administració que compta amb la informació sobre els centres sanitaris que poden necessitar suport. Una vegada rebuda tota la informació, el ISCIII analitzarà els procediments de bioseguretat, inactivació, extracció i PCR i els donarà el vistiplau si s'ajusten als procediments de diagnòstic de la COVID-19. En aquest cas, seran les comunitats autònomes els qui activaran als centres capacitats proporcionant-los les mostres que necessiten ser analitzades.

Una altra manera molt eficient de col·laborar en el diagnòstic del virus SARS-CoV-2 és la cessió temporal d'equipament per a la seva instal·lació en laboratoris de microbiologia dels hospitals. 

[Font: Ministeri de Ciència i Innovació. 08/04/2020]

[Foto: Rawpixel / Hand of doctor holding a blood test tube during covid-19 outbreak / CC0 Public Domain]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19