Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

COVID-19: Finalitza el cribratge de totes les residències de la xarxa social de Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Salut ha finalitzat el cribratge de totes les residències de la xarxa social de les Illes Balears. S'han cribrat 8.473 persones, entre usuaris i treballadors, el que suposa el 97% de les 56 residències.

Concretament, s'han cribrat 4.514 usuaris i 3.959 treballadors. El programa de cribratge de les residències de gent gran ha estat una de les prioritats de la Conselleria de Salut i Consum, pel fet de tractar-se d'una població vulnerable i de risc. Val a dir que de la població total d'usuaris de residències de gent gran registrada a l'inici de la pandèmia, n’ha mort un 1,8% i un 7,2% ha resultat afectat per la COVID-19. També és important destacar que el principal focus de contagi s'ha concentrat a 7 de les 56 residències de les Illes (cinc a Mallorca, una a Menorca i una a Eivissa).

El programa de cribratge s'ha fet de forma gradual i prioritzant els centres on s’hi ha registrat algun positiu i els que disposen de més places. Per illes, s'ha fet el cribratge a 6.668 persones a Mallorca (3.641 usuaris i 3.027 treballadors); a Menorca s'ha fet a 706 persones (325 usuaris i 381 treballadors) i, a Eivissa i Formentera, s’han cribrat 1.099 persones (548 usuaris i 551 treballadors).

L’11 d'abril, la Conselleria de Salut i Consum va ordenar, d’acord amb l’Institut Mallorquí d’Afers Socials, la intervenció de les residències de gent gran Oasis i DomusVi Palma per tal de contenir els contagis per SARS-CoV-2 i assegurar l’atenció sanitària adequada als usuaris davant el brot de la COVID-19, i les baixes de treballadors per l'epidèmia. El 30 d’abril es va retirar la intervenció a la residència Oasis i actualment es continua fent feina a la residència DomusVi Palma.

Pel que fa a les residències de persones discapacitades, el Servei de Salut es troba en ple procés de cribratge partint d'uns criteris d'ordenació segons el risc de contagi de la COVID-19. En aquest sentit, es té en compte el nombre de places i també la ubicació, amb la qual cosa es prioritzen els centres més grans i els que s'ubiquen als nuclis urbans.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 08/05/2020]

[Foto: Infosalut / Dona caminant per la Plaça Espanya / CC BY-NC-SA 4.0]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19