Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Creació del Fons Extraordinari COVID per a les comunitats autònomes

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Govern estatal ha creat el Fons Extraordinari COVID-19, dotat amb 16.000 milions d’euros per a les comunitats autònomes. Així, les Balears rebran transferències addicionals, per a la despesa sanitària, entre d’altres aspectes.

Aquests recursos es distribuirán en diversos trams. Un d’aquests trams, és la despesa sanitària.

Despesa sanitària

En el cas dels recursos que es distribuiran per criteris relatius a la despesa sanitària, la consellera també destaca que el reial decret llei, a més d’incrementar el pes del criteri de població, també ha millorat el plantejament inicial en el sentit d’ampliar l’abast del criteri vinculat a la realització de proves PCR, ja que en un principi només comptabilitzava les proves en els casos positius de COVID-19 i finalment tindrà en compte totes les PCR realitzades, també de casos negatius.

D’aquesta manera, tal com havia defensat el Govern de les Illes Balears, ha augmentat el pes dels dos criteris (població i PCR totals) vinculats a la despesa sanitària global que han assumit les comunitats per protegir la població, al marge del nombre de casos positius o de pacients greus, i aquest canvi ha anat en detriment del pes concedit inicialment als dos altres criteris, vinculats al nombre d’ingressos de pacients als hospitals i a les UCI.

El criteri de població representarà el 35% i el 45% respectivament en els dos trams a distribuir en funció de despesa sanitària, i els de proves PCR un 10% en tots dos trams, mentre que el d’ingressos a les UCI serà del 30% i el 20% respectivament, i el d’ingressos als hospitals en un 25% i un 20% respectivament.

Més informació

BOE, núm. 169, de 17/06/2020: Real Decre-llei 22/2020, de 16 de juny, per el que es segula la creació del Fondo COVID-19 i s'estableixen les regles relatives a la seva distribució i lliurament.

[Fonts: Conselleria d’Hisenda i Relacions Exteriors. 16/06/2020 - BOE. Núm. 169. 17/06/2020]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19