Categories: Farmacoterapèutica, Ordenació farmacèutica

La Comissió Permanent de Farmàcia fixa el preu del medicament ARI-0001

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Comissió Permanent de Farmàcia del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut ha acordat el preu del medicament ARI-0001. Aquest medicament és el primer CAR-T desenvolupat de manera pública a Europa i amb autorització per l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris per a tractar la leucèmia linfoblàstica aguda de cèl·lules B CD19+.

És un dels quatre tipus principals de leucèmia, en recaiguda o refractària després d'un mínim de dues línies de tractament o en recaiguda post-trasplantament en pacients adults majors de 25 anys.

S'han seguit els estàndards reguladors europeus i aplicat la legislació espanyola per a teràpies avançades de fabricació no industrial, complint els criteris de qualitat, seguretat i eficàcia exigibles.

El CAR-T (Chimeric Antigen Recetor T-Cell) ARI-0001 és un tipus de teràpia cel·lular i gènica, fabricat amb els propis glòbuls blancs (cèl·lules T) del pacient. Aquests es congelen i s'envien per a preparar el medicament (ARI-0001) que consisteix a afegir un nou gen que modifica les cèl·lules T que podran reconèixer a les cèl·lules que provoquen el càncer i destruir-les.

El tractament serà indicat pel metge responsable del pacient i serà valorat pel grup d'experts nacional del Pla d'Abordatge de les Teràpies Avançades en el Sistema Nacional de Salut.

Data d'inclusió en la cartera de serveis

Després de la fixació del preu, el medicament serà inclòs en la prestació farmacèutica del SNS, i entrarà en la cartera de serveis del  SNS a partir del dia 1 de juny.

Aquesta és la segona teràpia avançada de titularitat pública que s'inclou en la cartera de serveis del SNS.

[Font: Ministeri de Sanitat. 17/05/2021]

[Foto: NIH Image Gallery / Cancer Immunotherapy / CC BY-NC 2.0]