Categoria: Farmacoterapèutica

L'IB-Salut es reuneix amb la representant balear de l'Associació de Víctimes de la Talidomida d'Espanya

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El director d'Assistència Sanitària del Servei de Salut, Nacho García, s'ha reunit amb la representant a les Illes Balears de l'Associació de Víctimes de la Talidomida d'Espanya (AVITE), Magdalena Estelrich.

L'objectiu de la reunió ha estat estudiar la implementació a càrrec del Servei de Salut d'un protocol amb el qual es garanteixi a qualsevol persona que ho sol·liciti, d'una banda, la possibilitat d'identificar la relació de causalitat entre la malformació i l'ús de la talidomida —a més de l'atenció sanitària que calgui— i, d'una altra, la creació d'una base de dades i d'un sistema informàtic que permeti saber el nombre d'afectats. Així es compliria la Proposició no de llei aprovada el 29 de setembre de 2016 pel Parlament de les Illes Balears, amb la qual es pretén oferir una reparació moral i social derivada del dany causat a aquest col·lectiu.

El tractament amb talidomida es considera responsable de malformacions en gairebé deu mil infants, dels quals entre mil cinc-cents i tres mil s'han produït a Espanya. Tot i que actualment no n'hi ha un cens oficial, segons la representant d'AVITE a les Illes Balears hi ha 58 persones que asseguren que han tengut fills morts a conseqüència de la talidomida. L'AVITE té nou socis residents a l'arxipèlag, però el nombre d'afectats és molt superior, segons afirma Estelrich.

La talidomida va ser un medicament sintetitzat i cedit al laboratori alemany Chemie-Grünenthal (Pharma, SA) l'any 1954 i que es va introduir en el mercat europeu al cap de dos anys. Es prescrivia per l'acció sedant, hipnòtica, no barbitúrica i antiemètica —per impedir vòmits i nàusees— i a Espanya es va despatxar sense recepta mèdica. La darrera sentència del Tribunal Suprem sobre la matèria, tot i que reconeix els perjudicis i els drets de les víctimes a rebre una indemnització, assegura que el delicte ha prescrit.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 04/11/2016]

[Foto: IB-Salut]