Categoria: Farmacovigilància

L'AEMPS recomana evitar l'ús perllongat de medicaments que combinin codeïna i ibuprofèn

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

S'han notificat casos greus de toxicitat renal, gastrointestinal i metabòlica, alguns amb desenllaç mortal, associada a l'abús i dependència a la codeïna amb medicaments que contenen la combinació de codeïna i ibuprofèn.

Les reaccions notificades han estat perforacions gastrointestinals, hemorràgies gastrointestinals, anèmia greu, insuficiència renal, acidosi tubular renal i hipopotassèmia greu després d'un ús perllongat d'aquesta combinació en dosis superiors a les recomanades, en pacients que han desenvolupat dependència a la codeïna.

A Espanya, aquests medicaments són de prescripció mèdica i el seu ús és baix en relació amb altres combinacions d'analgèsics en dosis fixes. Fins ara, no s'ha registrat cap cas de sospita de reacció adversa similar a les descrites en aquest context.

S'ha de considerar una possible acidosi tubular renal en pacients que presenten hipopotassèmia no explicada per altres causes i acidosi metabòlica, amb símptomes que inclouen un baix nivell de consciència i debilitat generalitzada.

L'AEMPS recorda que l'ús d'aquesta combinació està limitat a un màxim de tres dies i es recomana informar els pacients sobre els riscos i signes d'abús i dependència, i dels seus possibles efectes clínics greus.

[Font: AEMPS. 05/10/2022]

[Foto: stevepb / Dolor de cabeza / Pixabay License]