Categoria: Farmacovigilància

L'AEMPS posa en marxa NotificaCS, el portal de notificació d'efectes no desitjats en productes cosmètics

Tipografia
 • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
 • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

NotificaCS és un dels recursos més consolidats en l'àmbit europeu. Es dirigeix a la ciutadania, a professionals que empren o apliquen cosmètics, professionals sanitaris i a la indústria. El portal permet notificar els efectes no desitjats relacionats amb productes cosmètics al Sistema Espanyol de Cosmetovigilància.

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) va posar a disposició de la ciutadania i dels professionals de la salut una nova eina electrònica de notificació. NotificaCS és una web que permet la notificació d'efectes no desitjats relacionats amb productes cosmètics. 

NotificaCS presenta diversos tipus de formularis electrònics, en funció del perfil del notificador. D'aquesta manera es facilita una via directa de comunicació amb el Sistema Espanyol de Cosmetovigilància (SECV), adaptada a cada perfil, que permet la notificació de forma ràpida i senzilla.

El SECV és un dels sistemes de cosmetovigilància referents en l'àmbit europeu, a causa del seu desenvolupament jurídic, ja que Espanya és dels pocs països de la Unió Europea en què els professionals sanitaris estan obligats a notificar els casos greus d'efectes no desitjats que es produeixen amb els cosmètics. Això permet identificar amb rapidesa aquestes possibles reaccions adverses i actuar en conseqüència.

Per què és important notificar?

Un efecte no desitjat és una reacció adversa per a la salut humana, atribuïble a l'ús normal o raonablement previsible d'un producte cosmètic. L'objectiu de la cosmetovigilància és recopilar, registrar, avaluar i fer un seguiment de tots els efectes no desitjats, amb la finalitat de conèixer la seva naturalesa i freqüència, per poder prendre les mesures necessàries per prevenir la seva aparició, reduir la seva incidència i protegir la salut pública.

Per tant, la notificació d'aquests efectes no desitjats és la primera passa fonamental per al funcionament de la cosmetovigilància. La col·laboració de tots els agents del SECV és essencial per tenir un millor coneixement dels productes cosmètics i per a vetllar per la seva seguretat.

Informació per a la ciutadania i usuaris professionals

 • Cada cas notificat serà avaluat de manera independent per la Unitat de Cosmetovigilància de l'AEMPS, que reunirà la informació necessària, tant dels productes implicats com dels seus efectes.
 • És recomanable incloure en el formulari disponible a NotificaCS tanta informació com sigui possible.
 • Després de l'avaluació del cas, les persones interessades rebran la conclusió dels especialistes.

Informació per a responsables i distribuïdors

 • A Europa tenen obligació de notificar els efectes greus no desitjats atribuïbles a l'ús normal o raonablement previsible d'un producte cosmètic.
 • Per als responsables, el portal ofereix una eina de gestió dels efectes no desitjats, que els permetrà enviar notificacions al SECV, rebre informació de l'AEMPS sobre notificacions d'efectes no desitjats i comunicar-se directament amb la Unitat de Cosmetovigilància de l'AEMPS.

Informació per a professionals sanitaris

 • Existeixen formularis diferenciats per a professionals de la medicina i de l'odontologia, d'una banda, i de l'altra, per a professionals de la farmàcia, la infermeria i altres.
 • Des del 28 de febrer de 2018, segons el que estableix el Reial decret 85/2018, de 23 de febrer, pel qual es regulen els productes cosmètics, a Espanya els professionals sanitaris estan obligats a notificar els casos greus.
 • Per la seva qualificació, formació, experiència i proximitat amb les persones consumidores, els professionals de la farmàcia, medicina, infermeria, odontologia, etc., juguen un paper molt important en la notificació dels efectes no desitjats amb productes cosmètics.
 • Cal destacar el valor de les proves diagnòstiques, com les epicutànies realitzades pels professionals de la dermatologia i l'al·lergologia, en la identificació dels ingredients desencadenants de l'efecte.

[Font: AEMPS. 26/10/2022]

[Foto: Pxhere / Cosmètics / CC0 1.0 Universal]