Categoria: Farmacovigilància

Inhibidors de la quinasa Janus per a malalties inflamatòries cròniques: recomanacions per a minimitzar els riscos de reaccions adverses greus

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els resultats finals de l'estudi ORAL Surveillance indiquen que els pacients tractats amb tofacitinib per l'artritis reumatoide i que presentaven determinats factors de risc, mostraven reaccions adverses greus.

Els riscos, considerats efectes de classe per a tots els inhibidors de la quinasa Janus indicats en malalties inflamatòries, inclouen augment de risc de neoplàsies malignes, esdeveniments adversos cardiovasculars majors, infeccions greus, tromboembolisme venós i mortalitat, en comparació amb els que varen rebre inhibidors del factor de necrosi tumoral alfa. 

Els pacients de 65 anys o majors, pacients fumadors o exfumadors, o amb altres factors de risc cardiovasculars o de desenvolupament de neoplàsies, podran rebre inhibidors de la quinasa Janus únicament en el cas que no existeixen alternatives terapèutiques adequades.

En pacients amb factors de risc de tromboembolisme venós diferents dels esmentats anteriorment, es durà a terme una vigilància especial.

En cas de tractar algun pacient amb algun dels factors de risc esmentats, per no disposar d'altres alternatives terapèutiques, se n'haurà de reduir la dosi.

Es recomana realitzar un examen dermatològic periòdic a tots els pacients amb inhibidors de la quinasa Janus.

Per a més informació, consulta aquest enllaç a l'AEMPS.

[Font: AEMPS. 02/11/2022]

[Foto: Infosalut / Homes esperant a un banc / CC BY-NC-SA 4.0]