Categoria: Farmacovigilància

Reaccions adverses greus per confusió d'Escopolamina amb Butilescopolamina

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Aquesta confusió pot provocar un quadre anticolinèrgic a causa de la sobredosi d'escopolamina que pot posar en risc la vida del pacient.

El Sistema Espanyol de Farmacovigilància (SEFH-V) ha rebut cinc casos de reaccions adverses greus relacionades amb l'administració errònia d'escopolamina en lloc de butilescopolamina. Els pacients afectats varen requerir assistència mèdica. Els errors detectats indiquen que la confusió es pot presentar en la prescripció, en la dispensació i en l'administració del medicament.

La butilescopolamina bromur està indicada per al tractament d'espasmes aguts del tracte gastrointestinal, biliar i genitourinari. L'escopolamina hidrobromur, en canvi, està indicada com a premedicació en l'anestèsia per a reduir la salivació excessiva i les secrecions del tracte respiratori.

La denominació molt semblant dels dos principis actius els fa susceptibles de confusió. No obstant això, les seves indicacions i dosificació són molt diferents. Es poden consultar les fitxes tècniques dels distints medicaments en el Centre d'Informació Online de Medicaments de l'AEMPS (CIMA).

L'administració per error d'escopolamina a dosis de butilescopolamina suposa una sobredosi que pot causar reaccions adverses anticolinèrgiques en l'àmbit del sistema nerviós central amb conseqüències greus. Els signes i símptomes característics de la sobredosi d'escopolamina són cefalea, nàusees, vòmits, visió borrosa, confusió, desorientació, pèrdua de memòria i al·lucinacions.

[Font: AEMPS. 17/04/2023

[Foto: Pexels / Pastillas / CC BY-NC-SA 4.0]