Categoria: Farmacovigilància

Declaració del MSSG sobre problemes de subministrament d'antibiòtics a la Unió Europea

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

En l'àmbit europeu es du a terme un monitoratge de les dades de consum en tota la Unió Europea i ja s'han fet efectives diverses mesures per reduir el seu impacte. A Espanya, l'AEMPS ja ha emès recomanacions i es troba en contacte amb la indústria per prendre mesures i garantir que l'impacte sanitari sigui mínim.

El Grup Directiu Executiu sobre Desabastiment i Seguretat de Medicaments (MSSG, per les seves sigles en anglès), està format per l'Agència Europea de Medicaments (EMA), la Comissió Europea i els Directors de les Agències de medicaments (HMA), al qual pertany l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). Aquest grup va crear-se el març de 2022 per tal de garantir un subministrament regular i suficient de medicaments a la ciutadania de la Unió Europea, ja que els problemes de subministrament poden suposar un problema de salut i són una prioritat per a totes les institucions sanitàries. Actualment, a més, la situació en la UE s'ha vist agreujada per situacions geopolítiques com la guerra a Ucraïna, la crisi energètica i les elevades taxes d'inflació.

En els darrers mesos, l'augment d'incidència d'infeccions respiratòries ha implicat un augment en la demanda d'antibiòtics com l'amoxicil·lina (sola i en combinació amb l'àcid clavulànic), especialment en formulacions pediàtriques. Aquesta situació, juntament amb alguns endarreriments en la fabricació i problemes de capacitat de producció d'alguns laboratoris, ha provocat problemes de subministrament que afecten la majoria dels Estats membre. Per això, per aconseguir transparència i per evitar una alarma innecessària, el MSSG ha publicat una declaració institucional sobre els problemes de subministrament d'antibiòtics i el seguiment i les mesures mitigadores que, des de fa mesos, s'estan duent a terme.

Per a més informació, accedeix aquí a la nota de premsa de l'AEMPS.

[Font: AEMPS. 20/01/2023]

[Foto: Camilo Rueda López / Sweets / CC BY-ND 2.0]