Categoria: Farmacovigilància

Topiramat: noves mesures per evitar l'exposició en dones embarassades

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Després de l'avaluació dels resultats d'estudis observacionals recents, es recomanen noves restriccions d'ús de topiramat per a la prevenció d'embarassos en dones amb capacitat de gestació.

Dades recents suggereixen un possible risc més gran de trastorns del neurodesenvolupament, inclosos trastorns de l'espectre autista, discapacitat intel·lectual i trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat, després de l'ús de topiramat durant l'embaràs, així com el ja conegut risc de malformacions congènites i restricció del creixement fetal.

En dones embarassades no s'ha d'utilitzar topiramat per tractar l'epilèpsia, llevat que no hi hagi cap alternativa terapèutica.

En dones amb capacitat de gestació, només podrà emprar-se per al tractament de l'epilèpsia si s'empren mètodes anticonceptius altament eficaços. L'única excepció són les dones sense alternatives adequades, però que planegen un embaràs i que estan plenament informades sobre els riscos de prendre topiramat durant l'embaràs.

El topiramat per a la profilaxi de la migranya ja està contraindicat durant l'embaràs i en dones amb capacitat de gestació que no usen anticonceptius altament eficaços.

Es posarà en marxa un pla de prevenció d'embarassos perquè les dones amb capacitat de gestació estiguin informades de les condicions del tractament i reduir l'exposició uterina al topiramat.

Per a més informació, consulta la nota de premsa completa de l'AEMPS.

[Font: AEMPS. 04/09/2023]

[Foto: Jarmoluk / Pastillas / CC BY-SA 2.0 ]