Categoria: Farmacovigilància

Un 4,6% de les presentacions de medicaments tenen problemes de subministrament

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les d'impacte més gran, és a dir, les que provoquen un trastorn més gran als pacients, es mantenen en nombres baixos, un 0,48% del total de presentacions autoritzades. D'igual manera que en els semestres anteriors, les causes principals que varen motivar els problemes de subministrament són els problemes de capacitat de la planta, l'augment de la demanda i els problemes de fabricació no derivats de problemes de qualitat.

Les presentacions de medicaments amb problemes de subministrament són un 4,6% de les 32.893 presentacions autoritzades, segons l'Informe de Problemes de Subministrament corresponent al primer semestre de 2023, publicat per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS).

La disponibilitat de medicaments constitueix una important preocupació per a les autoritats sanitàries a causa del seu impacte directe en la resiliència dels sistemes sanitaris. Així ho constata aquest informe, que ofereix una anàlisi en profunditat d'aquestes dades, a més de detallar quines són les actuacions que ha duit a terme l'AEMPS, en coordinació amb la resta d'institucions europees, per a identificar aquests problemes de manera precoç, adoptar mesures reguladores per a prevenir-los, millorar les actuacions per aconseguir alternatives terapèutiques, reforçar la comunicació i l'accessibilitat sobre aquests problemes i les seves solucions, i fomentar la participació dels actors que intervenen en la cadena de subministrament i els agents afectats.

Segons aquest Informe, en el primer semestre de 2023, un total de 1.532 presentacions de les 32.893 autoritzades presentaven situacions d'escassetat. El nombre d'aquestes presentacions de medicaments s'ha incrementat en aquest semestre, passant de 1.213 a 1.532, fet que suposa un 26,3% més.

Per a més informació, consulta aquí la nota de premsa de l'AEMPS.

[Font: AEMPS. 18/01/2024]

[Foto: oliver.dodd / Spills pills pills / CC BY 2.0]