Categories: Farmacovigilància, Farmacoterapèutica, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

BIFAP, la més gran base de dades espanyola de registres mèdics per a recerca independent, s'integra en la xarxa de big data de l'Agència Europea de Medicaments

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La incorporació de BIFAP a DARWIN EU permetrà obtenir evidències científiques sòlides, basades en dades en vida real de milions de pacients espanyols, per a millorar la seguretat dels medicaments en la Unió Europea i, per tant, la qualitat assistencial del pacient i la salut pública.

BIFAP té les dades de 22 milions d'històries clíniques des del 2002 fins a l'actualitat, gràcies a la col·laboració de deu comunitats autònomes. Es tracta d'un recurs valuós per a la recerca sanitària en l'àmbit públic, amb més de 100 articles publicats en revistes científiques

BIFAP (Base de Dades per a la Investigació Farmacoepidemiològica en l'Àmbit Públic), la base de dades de registres mèdics més important del Sistema Nacional de Salut (SNS) disponible per a la recerca i finançada i gestionada per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), s'ha integrat a DARWIN EU (Data Analysis and Real World Interrogation Network), la xarxa de big data de l'Agència Europea de Medicaments (EMA) i de la Xarxa Europeu de Regulació de Medicaments (EMRN). Aquesta sinergia permetrà obtenir evidències científiques sòlides, basades en dades de la vida real de 22 milions de pacients espanyols, per a millorar l'ús, l'efectivitat i la seguretat dels medicaments a la Unió Europea i, per tant, la qualitat assistencial del pacient.

BIFAP es va crear el 2001 per l'AEMPS per a servir de font d'informació al servei de la farmacovigilància i la salut pública a partir d'una xarxa de metges col·laboradors. Posteriorment, el programa va créixer i va consolidar-se gràcies a la participació de deu comunitats autònomes (Aragó, Astúries, Canàries, Cantàbria, Castella la Manxa, Castella i Lleó, la Comunitat Valenciana, Madrid, Múrcia i Navarra) que aporten dades de la història clínica electrònica anonimitzada per a integrar-les en aquesta gran base de dades.

Un total de 950 milions de registres de problemes de salut, 3,100 milions de registres de medicaments, 133 milions de registres de vacunacions i 10.500 milions de registres de dades generals i analítiques nodreixen BIFAP. Aquestes dades corresponen al seguiment d'una mitjana de 10 anys de les històries clíniques anonimitzades de prop del 40% de la població espanyola. Aquestes dades estan disponibles per a projectes d'investigadors independents que vulguin dur a terme estudis farmacoepidemiològics. 

La idoneïtat de BIFAP per a formar part de DARWIN EU es basa en les següents característiques:

  • Volum de població i la seva representativitat, ja que inclou la història clínica de més de 22 milions de pacients, un 40% de la població espanyola.
  • Informació de tots els medicaments prescrits i els problemes de salut registrats en atenció primària, així com els diagnòstics després de l'alta hospitalària.
  • Extensió del període temporal cobert, amb dades des del 2022 i actualitzacions cada 6 mesos.
  • Validació i normalització de les dades per a integrar-se en un únic model, a partir de les fonts d'informació que proporcionen els serveis de salut de les comunitats autònomes participants.
  • Adaptació a models de dades comunes internacionals, que faciliten la interoperabilitat per a participar, juntament amb altres bases de dades similars d'àmbit internacional, a l'estàndard OMOP.
  • Àmplia experiència en la realització de projectes d'investigació, en projectes participats per l'AEMPS i, també, en projectes de recerca independent a Espanya, amb més de 100 articles ja publicats.

DARWIN EU, amb la incorporació enguany de BIFAP i altres nou bases de dades europees, augmenta així la seva capacitat per a proporcionar evidència científica sòlida, basada en estudis de vida real proposats per la xarxa europea d'agències de medicaments. La contribució de BIFAP, amb una àmplia representació de les dades assistencials generades en el SNS, ajuda a garantir l'ús correcte, l'eficàcia i la seguretat dels medicaments, i reverteix en millorar la qualitat de l'atenció sanitària i la salut de la població.

A més, DARWIN EU connectarà a la xarxa d'agències de medicaments europees amb el projecte de l'Espai Europeu de Dades Sanitàries de la Comissió Europea, la finalitat del qual és promoure un millor intercanvi i accés a les diferents classes de dades de salut. 

[Font: AEMPS. 07/03/2024]

[Foto: Stevepb / Dolor de cabeza / CC BY-NC-SA 4.0]