Categoria: Farmacovigilància

Càncer de pròstata: Errors en medicaments amb leuprorelina

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha publicat una nota informativa sobre errors en la reconstitució i administració dels medicaments amb leuprorelina d'alliberament prolongat en el tractament del càncer de pròstata.

A Espanya es troben comercialitzats actualment tres medicaments d'alliberament prolongat de leuprorelina per al tractament del càncer de pròstata: Eligard, Lutrate i Procrin.

El Comitè Europeu per a l'Avaluació de Riscos en Farmacovigilància (PRAC) ha finalitzat la revisió motivada per la notificació de casos d'errors durant la preparació i administració del medicament, malgrat les mesures adoptades fins ara.

Conclusions principals

  • Existeixen diferències substancials entre aquests medicaments quant a la complexitat i nombre de passos en la seva reconstitució i administració.
  • Hi ha major risc de cometre errors en la preparació i administració amb medicaments d'aquesta complexitat, com l'ús incorrecte de la xeringa o de l'agulla o fallades en la reconstitució del medicament.
  • En el medicament Eligard, el procés de reconstitució és el més llarg i complex, i per el que s'han notificat un major nombre d'errors de dosatge, malgrat haver posat en marxa en els últims anys diverses mesures encaminades a evitar aquest risc.
  • És necessari que aquests medicaments, en particular Eligard, siguin preparats i administrats per personal sanitari amb experiència en el seu maneig.

Recomanacions per a professionals sanitaris

  • S'han de seguir detalladament les instruccions per a la reconstitució i administració d'aquests medicaments, especialment Eligard a causa de la major complexitat en la seva preparació. Aquestes instruccions es faciliten en la informació de cada medicament i en els materials sobre prevenció de riscos.
  • Davant la confirmació o sospita d'un error de dosificació, es recomana fer un seguiment estret del pacient per a identificar una potencial falta d'eficàcia.

Es recorda la importància de notificar totes les sospites de reaccions adverses de medicaments d'ús humà al Centre Autonòmic de Farmacovigilència  que correspongui o a través del formulari electrònic disponible en www.notificaRAM.es.

[Font: AEMPS. 18/05/2020]

[Foto: PXFUEL / Pills / CC BY-NC-SA 4.0]