Categoria: Formació continuada

El Servei de Pneumologia de l’Hospital de Manacor, present en el Fòrum d’Experts en Bronquièctasi de la Societat Europea de Respiratori

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Pneumologia de l’Hospital de Manacor té una llarga i consolidada experiència després de molts d’anys tractant pacients amb bronquièctasi i infeccions bronquials cròniques per mitjà de tractaments que han aconseguit augmentar l’expectativa de vida dels malalts (fins a vint anys en els casos de fibrosi quística).

La fibrosi quística és una malaltia genètica d’herència autosòmica recessiva —és a dir, que és necessari rebre el gen anormal de tots dos progenitors— que afecta principalment els pulmons i en menor mesura el pàncrees, el fetge i l’intestí provocant-hi l’acumulació de moc i de secrecions espesses i aferradisses. És una de les malalties pulmonars cròniques més comunes entre els infants i els adults joves i es considera un trastorn potencialment mortal, ja que els pacients solen morir a causa d’infeccions pulmonars provocades per Pseudomonas i Staphylococcus, entre d’altres.

Una vuitantena d’experts d’arreu el món han estat convidats al Fòrum d’Experts en Bronquièctasi No Causada per Fibrosi Quística de la Societat Europea de Respiratori, que enguany ha tengut lloc a Barcelona sota la coordinació del Dr. Robert Wilson, del Royal Brompton Hospital (Londres). Per segon any consecutiu, el Dr. David Blanquer, adjunt al Servei de Pneumologia, ha estat convidat a participar-hi, juntament amb altres experts com ara la doctora Montserrat Vendrell (primera autora de les guies per al tractament dels malalts amb bronquièctasi de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica), i els doctors Marc Miravitlles, Antoni Torres i Eva Polverino, de l’Hospital Clínic (Barcelona).

El Servei de Pneumologia de l’Hospital de Manacor participa amb un nombre important de casos en el Registre Nacional de Pacients Afectats de Bronquièctasi No Causada per Fibrosi Quística, de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica, coordinat pel Dr. Xavier de Gràcia, de l’Hospital Vall d’Hebron (Barcelona), que té un interès especial en l’estudi diagnòstic de les causes tractables d’aquesta afecció. El Dr. Blanquer, que ha participat en estudis diversos en aquest camp i ha publicat articles sobre la matèria, explica que "les bronquièctasis són dilatacions dels bronquis causades per una acumulació de moc als pulmons que no es neteja bé per motius diversos i que acaba infectant-se de manera crònica, amb patrons similars a la fibrosi quística".

[Font: Hospital de Manacor. 04/12/2013]