Categories: Formació continuada, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

32a edició de l'Escola de Salut Pública de Menorca

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Escola de Salut Pública de Menorca torna al Llatzeret de Maó en la seva 32a edició. Si la cita de 2020 es va celebrar de manera virtual i centrada exclusivament en la pandèmia de la COVID-19, l'esdeveniment acadèmic recupera enguany el seu caràcter presencial amb un programa adaptat a l'actual situació sanitària que inclou 6 cursos i 5 trobades presencials, a més d'altres 7 trobades online, que han estat seleccionats pel Consell Acadèmic d'entre totes les propostes presentades per institucions i col·lectius de l'àmbit acadèmic, de l'administració pública, fundacions, xarxes d'investigació, societats científiques i organitzacions de l'àmbit sanitari i social.

Així, el Llatzeret de Maó tornarà a convertir-se enguany en punt de trobada per a reflexionar sobre els principis fonamentals de la salut pública a través de l'intercanvi actiu de coneixement i experiències de professionals de diferents àmbits relacionats amb aquesta disciplina. Les bones perspectives sobre la situació epidemiològica a Menorca han portat als organitzadors a reprendre l'activitat presencial, tot i que seguint el principi de màxima prudència i limitant el nombre d'activitats que se celebraran de manera simultània; amb aforaments reduïts dins les aules del Llatzeret; i amb el compromís de tots els professors i coordinadors d'adaptar les activitats a un format virtual si la situació sanitària així ho aconsellés.

Cursos

Per aquesta 32a edició, l'Escola compta amb un programa de 6 cursos i 12 trobades. La COVID-19 i els seus efectes i conseqüències sobre la salut mundial seran presents en la programació abordada des de diferents vessants. Cursos com "Salud planetaria", "El EPI emocional: algunas herramientas ante el aumento del malestar psicológico en la situación de pandemia." o "Acción comunitària en salud: reflexionando para construir un futuro presente", es dedicaran a revisar les experiències viscudes i analitzar els reptes que s'han anat succeint en el context de la pandèmia i els que s'hauran d'abordar a la post pandèmia.

Però a més de la pandèmia, a l'edició d'enguany també hi caben cursos com "Racismo y Salud pública", que analitzarà l'impacte del racisme en termes de salut pública i d'accés al sistema sanitari; "Metodologías para la aplicación de herramientas digitales en promoción de la salud y prevención de la enfermedad" i "Herramientas aplicades y nociones fundamentales para la correcta producción y lectura de mapas en salud pública", que se centraran en la introducció de noves tecnologies dins l'àmbit de la salut pública.

Trobades

De les 12 trobades, 5 són de caràcter presencial, i la resta es desenvoluparà de manera virtual, seguint el format de la passada edició que tant d'èxit de participació va obtenir. La pandèmia i els seus efectes en la salut pública estaran també molt presents en aquestes activitats.

Entre les trobades que tindran lloc en el Llatzeret de Maó està la Jornada d'activitat física i salut que organitza el Gabinet de Medicina Esportiva del Consell Insular de Menorca i que enguany arriba a la VIII edició amb una sessió en la qual s'abordarà la utilitat de l'exercici físic per a combatre la COVID-19. La Conselleria de Salut i Consum del Govern promou dues sessions: una dedicada als programes de cribratge de càncer i COVID i una segona jornada per a definir les "Estratègies en salut a les Illes Balears". Per altra banda, la subdirecció general de Sanitat Exterior del Ministeri de Sanitat dirigirà una sessió sobre "Gestión de emergències de salud pública en fronteras", mentre que la Red ESPACyOS (Ética Salubrista para la Acción, Cuidado y Observación Social) també celebrarà una reunió interna al Llatzeret en el marc de l'Escola de Salut.

L'Escola també promou i acollirà, en format virtual, la sessió "The Pandemic Treaty: how should it regulate the global sharing of intellectual property (IP), know-how and Medical technology" que reunirà un grup d'experts internacionals en propietat intel·lectual amb l'objectiu d'elaborar un document per ha de servir de base per definir com s'han de contemplar les patents i la propietat intel·lectual en el futur Tractat Internacional de Preparació de Pandèmies. Es tracta d'un tema de màxima actualitat i gran impacte en la salut pública global que l'Escola ja va tractar l'any passat amb una ponència sobre l'accés universal i equitatiu a les vacunes contra la COVID-19, a càrrec d'Ellen 't Hoen, advocada experta en salut pública, de Medicines Law & Policy i Knowledge Ecology International.

També en format online, estan previstes les sessions "Lecciones aprendidas de la pandemia de COVID-19 en Hospitales y Centros Socio-sanitarios en España" organitzada per Médicos del Mundo; la VIII trobada de la Red Española de Universidades Promotoras de la Salud amb el tema "Estrategias para la promoción de una alimentación S3 bajo la pespectiva holística y de marketing social en el marco de los ODS"; "En-red-dando: gobernanza local participativa. Lo que hemos aprendido en la pandemia y lo que queremos conservar", organitzada per la Direcció General de Salut Pública i Adiccions de la Comunitat Valenciana; "Impacto de la pandemia per COVID-19 en la salud mental de la población", organitzada per l'Instituto de Salud Carlos III; "Perspectivas, experiencias y retos en la comunicación de la Covid-19", a càrrec de la Agència de Salut Pública de Barcelona; y una sessió de debat sobre "El futuro Centro Estatal de Salud Pública" que coordinarà el catedràtic Ildefonso Hernández.

Per afavorir la participació i oferir les màximes facilitats d'accés a les activitats formatives i de debat, s'ofereixen beques i places bonificades als alumnes de grau, postgrau, màster i doctorat que estiguin interessats a assistir als cursos i a les trobades de caràcter obert, gràcies a la col·laboració i les aportacions d'institucions, organismes i societats científiques.

Activitats complementàries

L'Escola també ha organitzat dues activitats obertes a tot el públic. Per una banda, es reprenen el Col·loquis Josep Miquel Vidal. Humanisme i Salut Pública, amb una xerrada sobre "Salud planetaria" que tindrà lloc el dimarts 21 de setembre a la seu de l'Institut Menorquí d'Estudis, a càrrec de Josep Maria Antó i Cristina O'Callaghan, de l'ISGlobal.

En format online, el dimecres 29 de setembre es celebrarà la taula rodona "Exclusión social y COVID-19" amb la participació de Maria Luisa Vázquez, directora del Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut, Consorci de Salut i Social de Catalunya; Marta Mendiola, responsable de la feina sobre drets econòmics, socials i culturals d'Amnistia Internacional; Pedro Campuzano, coordinador de Metges del Món a Castella i Lleó; i un usuari assistit per Metges del Món. Moderarà la taula rodona Rosa Urbanos, del departament d'Economia Aplicada, Pública i Política de la Universidad Complutense de Madrid.

Col·laboració institucional

L'Escola de Salut Pública de Menorca és fruit de la col·laboració institucional entre el Consell Insular de Menorca, la Conselleria de Salut i Consum del Govern de les Illes Balears i la Universitat de les Illes Balears (UIB), juntament amb l'Institut Menorquí d'Estudis, que assumeix la secretaria tècnica d'aquest esdeveniment acadèmic, que té un públic molt fidel d'estudiants i professionals que participen en aquestes trobades acadèmiques. Any rere any, mantenen un alt nivell en la qualitat dels temes tractats i dels professors i ponents participants, i una puntuació també molt elevada en la valoració per part dels participants, un balanç qualitatiu que es va mantenir també l'any passat, amb una edició atípica amb 6 debats i ponències virtuals que 946 persones van seguir en directe i que, el dia d'avui, sumen prop de 4.000 visualitzacions a través del canal de Youtube.

[Font: Escola de Salut Pública de Menorca. 16/06/2021]

[Foto: Escola de Salut Pública de Menorca]